Počinje sezona grijanja u Rijeci!

Počinje sezona grijanja u Rijeci!

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Od utorka 13. listopada Energo će postupno uključivati grijanje u objektima na toplinskom sustavu grada Rijeke i tako će početi sezona grijanja 2020./2021. Naime, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, prethodna dva dana u 21 sat su izmjerene temperature niže od 12°C.

Formalno, trebalo bi tako biti tri večeri za redom, ali zbog hladnijeg i kišnog vremena koje se predviđa, riječke toplane će prijeći na zimski način rada.

Zgrade koje još ne žele početi s grijanjem mogu samostalno donijeti odluku da njihove podstanice ostanu isključene, neovisno o službenom početku sezone, te da se pokrenu kada se sustanari zgrade za to odluče.

U zimskom načinu rada toplinski sustavi Gornja Vežica, Vojak, Škurinje, Kozala, Zamet i Podmurvice rade u 24-satnom režimu. Zgrade na navedenim sustavima mogu samostalno odabrati vrijeme dnevnog i noćnog grijanja (npr. od 5:00 do 24:00, 6:00 do 23:30 ili bilo koja druga željena kombinacija) te, neovisno o grijanju, režim grijanja tople vode (npr. topla voda tijekom 24 sata, početak grijanja tople vode u 5:00 itd.).

Svi toplinski sustavi u Rijeci kojima upravlja Energo bili su spremni za početak sezone grijanja još 5. listopada, a svi korisnici čije su zgrade priključene na njihov toplinski sustav mogli su već tada početi s grijanjem.

Ovlašteni predstavnici zgrada Energu trebali su dostaviti zahtjev u kojem traže raniji početak grijanja, neovisno o vremenskim uvjetima ili odluci Energa o službenom početku sezone grijanja. Što se tiče zgrada s više ulaza spojenih na istu podstanicu, one moraju imati natpolovičnu većinu ovlaštenih predstavnika za podnošenje zahtjeva.

S obzirom na kišu i vlagu, osjećaj hladnoće često je veći nego što govore termometri, stoga pojedinci često žele ranije početi s grijanjem stanova ujutro i navečer, ali iz Energa podsjećaju da ne mogu uvažavati zahtjeve pojedinačnih stanara, pa će sve takve uputiti da zahtjeve predaju ovlaštenom predstavniku.

Upute za ovlaštene predstavnike stanara, koje između ostalog sadrže opis postupka zahtjeva za početak ili završetak grijanja za pojedinu zgradu, mogu se naći na internetskim stranicama Energa, a za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Energu na besplatni telefon 0800 353 040.

Komentari