Počinju Dani sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke

Počinju Dani sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke

Foto: PIXSELL

Pogled u nebo, odnosno vremenske prilike, će danas samo djelomično utjecati na tijek tradicionalne riječke manifestacije pod nazivom Dani svetoga Vida. Od danas do 15.lipnja brojnim će se događanjima obilježiti blagdan gradskoga zaštinika.

Za sada ide sve kako je planirano. Počet će procesijom crkvenih zborova Riječke nadbiskupije od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije - Assunte do katedrale sv. Vida. Ovisno o vremenu procesija će ići kraćom ili duljom trasom. 

Početak trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana koji je u srijedu 15.lipnja.

Prvi dan Trodnevice smo predvidjeli najveću liturgijsku skupinu a to su naši crkveni zborovi. U 16.30 sati u Assunti je program, a onda procesija kreće prema katedrali, predvodi nadbiskup koji će blagosloviti zastavu sv Vida, najavljuje rektor katedrale sv. Vida Matija Matičić.

Uz nastup Gradske glazbe Trsat završava program pred katedralom, slijedi proglašenje trodnevne duhovne priprave. A prvo misno slavlje će predvoditi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.

Festival duhovne glazbe Vidfest što u HKD-u na Sušaku počinje u 20 sati, najavljuje ravnatelj Jurica Goja: "Pored nekoliko župnih zborova imamo i izvođače iz nekoliko kršćanskih crkvi pa možemo reći da festival ima ekumenski karakter."

Na Vidfestu će nastupiti i Jelena Radan, a ulaz u HKD večeras se ne plaća.

Zbog prognoze lošeg vremena odgađa se modna revija Vremeplov – Rijeka kroz stoljeća" koja se u okviru Dana sv. Vida trebala održati večeras, ispred HNK Ivana pl. Zajca. Revija će se održati 3. rujna 2016. godine, na istoj lokaciji.

Projekt Vremeplov - Rijeka kroz stoljeća koncipirana je kao jednodnevna modna revija krinolina, haljina, odijela, te odjeće kroz stoljeća. 

Detalje o programu možete pronaći na internetskoj stranici 
Grada Rijeke.

Javlja Lea Domijan Fišter:

Komentari