Pokrenut predstečajni postupak za brodogradilište 3. maj

Pokrenut predstečajni postupak za brodogradilište 3. maj Pokrenut predstečajni postupak za brodogradilište 3. maj
Ema Brdovčak pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka) Ema Brdovčak pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u petak, 4. siječnja, pokrenut je predstečajni postupak za brodogradilište 3. maj, a za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Zdravko Čupković. Ročište je sazvano za 6. veljače.

Ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja u riječkom brodogradilištu sazvano je za 6. veljače u 10 sati, odlučila je sutkinja Ugrin.

Sutkinja Ljiljana Ugrin danas je pokrenula predstečajni postupak za 3. maj, a za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Zdravko Čupković, objavljeno je na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Rijeci.

Ministar gospodarstva Darko Horvat i direktor Uljanik Grupe Emil Bulić očekuju da će do dogovora s novim investitorima doći prije ročišta o stečaju. Poručili su to nakon današnjeg sastanka u Ministrastvu gospodarstva, u Zagrebu. 

Od danas počinje teći šezdesetodnevni rok za odluku o stečaju, a radnici se nadaju da će se, na osnovu novog poziva, do 25. siječnja pronaći novi investitor za nastavak gradnje brodova.

Poslovodstvo tvrtke je, u roku od osam dana od dostave riješanja, dužno sudu dostaviti pisano izviješće o financijskom stanju, a stečajni upravitelj će u roku od dva tjedna provjeriti poslovne knjige te izvijestiti sud o imovini dužnika i razlozima za otvaranje stečaja.

Stečajni upravitelj Zdravko Čupković ući će u 3. maj u ponedjeljak, 7. siječnja, kada se s kolektivnog godišnjeg odmora u riječko brodogradilište vrati i većina od preostalih 1.001 radnika. Čupković je bi stečajni upravitelj velikih špediterskih tvrtki: riječke Transadrije i pulskog LOHN-ŠPED-a.

Stečaj 3. maja je, zbog dugotrajne blokade računa, zatražila Fina. Podsjetimo, dugovi 3. maja iznose oko 160 milijuna kuna i višestruko su manji od potraživanja prema Uljanik Grupi koja je, kao većinski vlasnik, riječko brodogradilište dovela pred stečaj. Potraživanja 3. maja prema Uljanik Grupi iznose više od 600 milijuna kuna.

"Do 18. (siječnja) imamo otvorenu podatkovnu sobu, data-room. Dva potencijalna investitora su već iskazala interes, a u najavi su još dva", rekao je Bulić koji potom očekuje obvezujuću ponudu i partnerstvo u izradi programa restrukturiranja.

I ministar Horvat uvjeren je u mogućnost dogovora do 25. siječnja. Kaže kako neće odustati od nade da do stečaja neće doći, ali i kako stečaj ne bi značio gašenje brodogradnje. "Prema informacijama koje imam, oba partnera koji su u data-roomu kao i još dva partnera za koje se do 18. očekuje da uđu u data-room, u mogućnosti su premostiti predstečajni pritisak koji, kroz obaveze 3. maja, iznosi oko 150 milijuna kuna", rekao je Horvat. 

Tome se nadaju i radnici koji očekuju da će tijekom siječnja pronaći investitore za nastavak gradnje brodova. Poslušajte reportažni izvještaj Neve Funčić, izjavu glasnogovornice Trgovačkog suda u Rijeci Eme Brdovčak te reakcije direktora Uljanik Grupe Emila Bulića i ministra gospodarstva Darka Horvata:

Što dalje u 3. maju?, pripremila Neva Funčić

Ema Brdovčak: tko dolazi na prvo ročište, pripremila Neva Funčić

Horvat i Bulić pred novinarima, pripremila Maja Antonić Škarica

Komentari