Pomorski fakultet: Nagrada za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja

Pomorski fakultet: Nagrada za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja Pomorski fakultet: Nagrada za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja
Državna tajnica Maja Mrakovčić Kostelac i dekan riječkog Pomorskog fakulteta Alen Jugović (Foto: Pomorski fakultet u Rijeci) Državna tajnica Maja Mrakovčić Kostelac i dekan riječkog Pomorskog fakulteta Alen Jugović (Foto: Pomorski fakultet u Rijeci)

Dugu tradiciju riječkog obrazovanja u pomorstvu u Zadru su predstavljali dr. Igor Rudan, dr. Alen Jugović, studenti: Tomislav Krljan, Lora Legac, Filip Jovanović, dr. Vlado Frančić (Foto: Pomorski fak

Nakon što su proteklih mjeseci privukli značajna sredstva iz EU fondova i postali nositelji izrade nacionalne strategije razvoja obalnog linijskog prometa, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci godinu završava uz nagradu Ministarstva mora za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja.

Na drugim Danima hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, što su održani u Zadru, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nagradu za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja dobio je Pomorski fakultet u Rijeci. 

Dani pomorstva obilježavaju se uz blagdan zaštitnika pomoraca Svetoga Nikole, 6. prosinca. Toga dana je u Zadru održano i prvo natjecanje studenata pomorskih fakulteta Hrvatske i pobijedili su studenti riječkog fakulteta: Lora LegacFilip Jovanović i Tomislav Krljan. Tema natjecanja bila je "Kako vidim hrvatsko pomorstvo u narednom petogodišnjem razdoblju". 

U studenome su Ministarstvo i riječki fakultet potpisali ugovor, vrijedan gotovo 3,5 milijuna kuna, za izradu nacionalnog plana razvoja hrvatskog obalnog linijskog prometa do 2030. godine.

Izrada se financira iz EU fondova, a temeljem te strategije iz europskih fondova moći će se, između ostaloga, povlačiti sredstva za razvoj lučke infrastrukture i brodova. Voditelj stručnog tima za izradu tog dokumenta je Damir Zec, a do travnja 2019. treba završiti nacrt dokumenta koji će poslužiti za javnu raspravu. 

Pomorski fakultet u Rijeci uspješan je u privlačenju EU sredstava za znanstvene i obrazovne projekte, a i dobro se nosi s uvjetima poslovanja na tržištu. Osnovavši Centar za međunarodne projekte, napravili su bitan pomak i sada imaju 14 EU projekata ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura (više nego cijelo riječko sveučilište dobije iz državnog proračuna za znanstvene projekte), a ukupna vrijednost projekata na kojima rade i s drugim partnerima je veća od 12 milijuna eura. I bit će toga još. 

Ususret 70. obljetnici Pomorski fakultet ide svjestan da bez borbe za projekte, studente, opremu, vrijedne suradnike... nema opstanka na europskom tržištu znanja. Dio toga komentirao je dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović u emisiji Akademskih kvarat ure, poslušajte i pročitajte obrazloženje nagrade Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

Alen Jugović: EU projekti Pomorskog fakulteta, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari