Pomorski i povijesni te Prirodoslovni muzej pripremaju se za otvaranje

Pomorski i povijesni te Prirodoslovni muzej pripremaju se za otvaranje

Početkom ožujka u Pomorskom i povijesnom muzeju otvorena je izložba fotografija "Tragom hrvatske baštine" (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Županijske muzejske ustanove - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja kao i Prirodoslovni muzej Rijeka - nakon što su se proteklih mjesec i pol dana s posjetiteljima družili u virtualnom svijetu, pripremaju se za ponovno otvaranje svojih prostora, javljaju iz Primorsko-goranske županije.

Rad muzeja organizira se prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smjernicama za normalizaciju rada muzeja i galerija koju je izdalo Ministarstvo kulture te uz provedbu nužnih mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Muzeji djeluju na više lokacija i svaka je od njih specifična, pa je potrebno nekoliko dana da se provedu potrebne pripreme. "Već smo proteklog vikenda započeli pripreme za neke od potrebnih preinaka i prilagodbi, a za zadovoljavanje preporuke o obavezi osiguravanja razmaka od dva metra, potrebno je izraditi plan kretanja posjetitelja na siguran način", ističe ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić.

"Bez obzira što je jedna od naših lokacija, Guvernerova palača u Rijeci, impozantna svojom veličinom, da biste zadovoljili odredbu distance od dva metra, morate pri izradi plana kretanja posjetitelja voditi računa o uskim grlima", naglašava ravnateljica. Dodaje kako je potrebno nabaviti pregrade od pleksiglasa u prostoru za prodaju ulaznica, nabaviti veće količine sredstava za dezinfekciju, kao i maske i rukavice, te izraditi i postaviti oznake koje će posjetitelje upozoravati na mjere kojih se moraju pridržavati u prostoru muzeja.

I u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci pripremaju se za novi način rada. "Trenutno mapiramo kritične zone u izložbenom prostoru muzeja, koji je specifičan po svom razvedenom i relativno malenom prostoru. Želimo omogućiti posjetiteljima da uživaju u našim stalnim postavima, izložbama i istraživanju ljepota prirodne baštine naše županije, ali isto tako moramo pružiti sigurnost za očuvanje zdravlja naših posjetitelja i djelatnika, u skladu sa svim preporukama. Otvaranje muzeja za javnost u ovim novim uvjetima očekujemo u ponedjeljak 4. svibnja", kaže ravnateljica Željka Modrić Surina.

U međuvremenu muzeji nastavljaju komunicirati s publikom preko digitalnih kanala.

"Kroz platformu Facebook stranice muzeja te putem novosti elektronskom poštom objavljujemo članke, fotografije i videozapise o znanstvenim i stručnim istraživanjima naših djelatnika, postojeće projekte muzeja prilagođavamo novim uvjetima, pripremamo on-line popularno-znanstvena predavanja Prirodoslovnog kluba Liburnija, Šašavi znanstvenici dobivaju pojašnjenja za izvedbu zabavnih pokusa u kućnom laboratoriju, program Educiraj se i zabavi uz #PMR nadomjestak je za raznolike prirodoslovne radionice", navodi Modrić Surina.

"Također predstavljamo izložbe muzeja i popratne publikacije, otkrivamo muzejsku građu pohranjenu u depou, upoznajemo s izlošcima u stalnim postavima, šetamo lentom vremena i prisjećamo se početaka rada muzeja", kaže Modrić Surina. Ističe da se u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi nastavljaju radovi na uređenju Interpretacijskog centra i stalnoga muzejskog postava u sklopu projekta Putovima Frankopana, navodi se u priopćenju Primorsko-goranske županije.

Komentari