Ponovno otkrivanje Europe: Sve oko Pirandella

Ponovno otkrivanje Europe: Sve oko Pirandella

Paolo Magelli na radionici sa studentima (Foto: HNK Zajc)

U sklopu projekta (Re)discovering Europe / Ponovno otkrivanje Europe čiji je središnji dio predstava "Gorski divovi / I giganti della montagna" Luigija Pirandella, organiziran je niz programa. Ulaz na sve, osim predstave, je slobodan.

Radionicom "Glumac u teatru dell’Arte" što ju je redatelj Paolo Magelli održao za studente Filozofskog fakulteta u Rijeci počeo je niz događanja u sklopu projekta (Re)discovering Europe / Ponovno otkrivanje Europe čiji je središnji dio predstava "Gorski divovi / I giganti della montagna" Luigija Pirandella.

Predstava Talijanske drame riječkog HNK, u režiji Paola Magellija, bit će premijerno izvedena u petak, 2. ožujka, u HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o prvom projektu izravne suradnje EPK 2020 i HNK Zajca te prvom projektu riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa (Creative Europe), a u partnerstvu s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolanyi Dezso iz Subotice (Srbija). Predstava se izvodi na talijanskom, njemačkom, slovenskom, albanskom i mađarskom, uz titlove na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Paolo Magelli će, na temu "Pirandello i Novi fašizam", održati predavanje u utorak, 27. veljače, u 12 sati na Odsjeku za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

"Jedna intelektualna šetnja kroz teatarske imaginacije od 1934. do danas u kazališnim prostorima Mitteleurope, Francuske i Italije. Uništavanje socijalnih država, raskorak između položaja umjetnika i društva koji ih sve manje toleriraju. Degeneracija školstva", najavljuje Magelli sadržaj predavanja koej je podijeljeno u dva dijela. Prvi je o Pirandellu, a tema drugog dijela je Srednja Europa početkom 20. stoljeća.

"Tko je bila prva Grofica Ilse? Ili Pirandello i glumica" tema je predavanja što je na programu u subotu, 3. ožujka, u 17 sati, u HNK Zajcu. Dr. Lada Čale Feldman govorit će o fazi Pirandellova stvaralaštva kada u njegov profesionalni život ulazi Marta Abba, glumica koja je prva odigrala Groficu Ilse iz "Gorskih divova". U fokusu je kreativni odnos glumice i dramatičara koji je obilježio europsko modernističko kazalište.

Već u nedjelju, 4. ožujka, Zajc kuha za svoju publiku. Od 10 do 13 sati,ispred konobe Fiume na gradskoj tržnici održat će se Performativna kuhinja. Glumci predstave kuhat će za lokalnu zajednicu i tako predstaviti svoju kulturu. Pripremat će nacionalne specijalitete pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić. "Kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga - jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi "Gorski divovi", u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti", stoji u najavi.

Kazališni buvljak znanja na rasporedu je u utorak, 6. ožujka, u 21:30 sati, u foyeru HNK Zajca. Riječ je o  neformalnoj edukaciji u kojoj će gledatelji nakon predstave moći bukirati svojih pola sata s nekim od sudionika predstave: glumca/ice, redatelja, inspicijenta, producenta, scenografa, kostimografa i ostalih sudionika te pitati sve što ih zanima. Riječ je o nehijerarhijskom prijenosu znanja inspiriranom Rancierovom knjigom "Učitelj neznalica", bez unaprijed zadanih formata, pri čemu sudionici određuju što žele saznati.

I još jedno predavanje za kraj: profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Morana Čale govorit će o temi "Il mito dei Giganti cambiati". U foyeru riječkog HNK susret će biti održan u srijedu 7. ožujka, u 12 sati. Govorit će talijanskim jezikom, a bavit će se političnošću "Divova" i njihovim mjestom u Pirandellovom opusu. Predavanje je organizirano u suradnji s Odsjekom za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Komentari