Poplavljenima treba pomoć i kada se voda povuče!

Poplavljenima treba pomoć i kada se voda povuče!

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije je za pomoć za poplavljena područja istočne Hrvatske prikupilo 332 tone raznih materijalnih dobara, te 127 636 kuna. Tek predstoji prikupljanje opreme i namještaja za pomoć onima kojima su kuće potpuno uništene, a humanitarni telefon 060 90 11 i dalje je otvoren.

Samo u Rijeci, 25 djelatnika Crvenog križa radilo je i do 12 sati dnevno tijekom prvog tjedna prikupljanja pomoći. Osim njih u Rijeci je angažirano 423 aktivista i volontera Crvenog križa, a prikupljene su velike količine  vode, hrane, odjeće, obuće, posteljine, higijenskih potrepština, te 56 512 kuna.

Transport hrane i robe, više od 240 tona, organiziran je uz pomoć privatnih poduzeća, ustanova, Hrvatske pošte, DVD-a, policije i drugih koji svoje usluge nisu naplaćivali. Roba se uglavnom isporučivala izravno na ugrožena područja. Primjerice, pomoć iz Rijeke putovala je u Slavonski Brod, Županju i Vinkovce, a s Krka za Županju, Drenovce i Cernu.

Pomoć još uvijek stiže, a trenutno je na skladištima Crvenog križa u Rijeci 40 tona hrane, vode, odjeće, obuće, higijenskih i drugih potrepština. Osim toga županijska organizacija Crvenog križa organizirala je smještaj i osigurala hranu za ugrožene stanovnike iz poplavljenih područja, a sva društva pripremaju se za aktivnosti koje tek slijede. Naime, očekuju od Hrvatskog Crvenog križa upute za prikupljanje opreme i namještaja za uništene kuće u poplavljenom području.

Komentari