Popularizacija znanja - prva Rijeka tehnologije

Popularizacija znanja - prva Rijeka tehnologije

Foto: Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije

Nakon Festivala znanosti i Rijeke psihologije, Rijeka ima i Rijeku tehnologije. Teći će od srijede, 26. do petka 28. rujna. Bit će tu prezentacija, modeliranja, predavanja, gledanja kroz teleskop, ali i okrugli stol o stanju obrazovanja u STEM području.

U organizaciji Tehničkog, Građevinskog i Pomorskog fakulteta te Odjela za fiziku i Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije riječkog sveučilišta te Tehničke škole, Zajednice tehničke kulture Rijeka, Doma mladih i Akademskog astronomskog društva Rijeka, Rijeka tehnologije teći će tri dana.

Na području PGŽ na inžinjerskom savjetovanju radi 450 tvrtki koje zapošljavaju 2.000 ljudi i ostvaruju gotovo milijardu kuna prihoda godišnje.

Među predavačima su Zoran Vakula i Korado Korlević, među aktivnostima promatranje sunca kroz teleskop, a u četvrtak, 27. rujna, od 18 sati, u zgradi sveučilišnih odjela na Kampusu razgovarat će o temi "STEM obrazovanje: stanje i perspektive" predstavnici obrazovne vertikale i poduzetnici.

Bit će to prigoda da mladi znanstvenici izađu iz laboratorija i predstave teme kojima se bave: od života rječnih korita i svemirskih glasnika, preko asistivnih tehnologija i umjetne inteligencije u medicini do prometnih rješenja pametnih gradova.

Cilj Rijeke tehnologije je promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na područjima tehničkih znanosti i prirodoslovlja. Stav je organizatora da možemo biti ponosni na riječku tehnološku i industrijsku baštinu, ali i na ono što se događa na Sveučilištu u Rijeci - danas.

Detalje programa Rijeke tehnologije pronađite ovdje i poslušajte kako o svemu, u ime organizatora, govori voditelj Katedre za konstruiranje i precizno inžinjerstvo na Tehničkom fakultetu i predstojnik Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije riječkog sveučilišta Saša Zelenika:

Saša Zelenika o prvoj Rijeci tehnologije, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari