Poslije svemira predavanja o svemiru: astronautkinja Ivins u Rijeci

Poslije svemira predavanja o svemiru: astronautkinja Ivins u Rijeci Poslije svemira predavanja o svemiru: astronautkinja Ivins u Rijeci
Marsha Ivins i njeno veselo vežičko društvo (Foto: O.Š. Vežica) Marsha Ivins i njeno veselo vežičko društvo (Foto: O.Š. Vežica)
Marsha Ivins sa svojim kolegama s jedne od misija (Foto: NASA) Marsha Ivins sa svojim kolegama s jedne od misija (Foto: NASA)

Što astronauti rade nakon što završe putovanja svemirom? Neki od njih posjećuju škole i drže predavanja. (Foto: NASA)

Američka astronautkinja Marsha Ivins posjetila je danas Osnovnu školu Vežica i Astronomski centar u Rijeci. Javno predavanje pred riječkom publikom o životu astronauta u bestežinskom stanju mogla bi održati najesen.

Što astronauti rade kad prestanu putovati svemirom? Marsha Ivins putuje i drži predavanja, mahom pred zahtjevnom dječjom publikom. Iako se pitanja uglavnom ponavljaju Ivins je istaknula da su djeca škole Vežica imala neka od najboljih pitanja među brojnim grupama s kojima je razgovarala, vrlo provokativna i inteligentna. 

Ivins je jedna od samo pedesetak žena koje su sudjelovale u svemirskim misijama, pet puta letjela je američkim space shutleom i provela u svemiru ukupno 55 dana, najdulje neprekidno u orbiti 14 dana.

Sa svemirskim letovima je gotovo i sada drži predavanja. Šest dana je na putu u Hrvatskoj i šest dana u Srbiji, a puno je predavanja u njenom programu. Nakon škole Vežica Ivins je posjetila i Astronomski centar Rijeka. Budu li uspjeli uskladiti termine, gospođa Ivins mogla bi u riječkom centru održati javno predavanje već ove jeseni.

Što je s paljenjem vatre u svemiru te što su još gospođu Ivins pitali učenici doznala je Tatjana Sandalj, poslušajte:  

Komentari