Postanite dio vesele obitelji volontera u Dječjoj bolnici

Postanite dio vesele obitelji volontera u Dječjoj bolnici

Foto: Udruga Portić

Pozivaju se novi volonteri da se pridruže projektu "Pripovjedačice priča u Dječjoj bolnici Kantrida" poznatijem kao "Tete pričalice". Prošle godine u projektu je sudjelovalo 147 volontera koji su odradili 4.618 volonterskih sati.

Trodnevni seminar za nove volontere bit će održan od 13. do 15. listopada, a prijavnica se može naći na web portalu Udruge Portić. Seminar je besplatan i obavezan za sve one koji žele postati tete i barbe pričalice.

Pričanjem priča pred odlazak na počinak tete pričalice već sedam godina uljepšavaju i olakšavaju djeci boravak u bolnici. Od ove godine "proširili" su se i na četvrti odjel u Dječjoj bolnici Kantrida, na Zavodu za bolesti srca, pluća i kliničke imunologije.

Projekt je pokrenula riječka Udruga za promicanje dobrobiti djece "Portić", a voditeljica projekta Tamara Milovanović podsjeća da se sve osniva na volonterskoj inicijativi. Od 2009. godine volontiraju na Odjelu za hematologiju i onkologiju klinike za pedijatriju, od 2012. su se proširili na Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dječje dobi te Kliniku za dječju kirurgiju. Od 2013. godine projekt se provodi u Zagrebu, u bolnici Srebrnjak, gdje ga provode parneri iz Udruge Smješak za sve. U Rijeci imaju podršku Grada Rijeke, Filozofskog fakulteta i Gradske knjižnice Rijeka. 

Kirurg Harry Nikolić oduševljen je trogodišnjom suradnjom s pričalicama te ističe da pričalice izvrsno prihvaćaju i djeca i bolničko osoblje.

Osim što se promiče svijest o potrebi čitanja, promiče se i svijest o vrijednosti volonterstva. Gradska knjižnica Rijeka svim volonterima pričalicama omogućava besplatno članstvo i posudbu većeg broja knjiga koji im treba da bi djeci svakodnevno odlazili s većim brojem priča. U seminaru se uvježbava i interpretativno čitanje jer je izuzetno bitno na koji način se prenosi priča. Poslušajte:

 

Komentari