Postignut kompromis Vlade i sindikata, počinje nastava

Postignut kompromis Vlade i sindikata, počinje nastava

Premijer i sindikalisti pred novinarima nakon dogovora (Foto: HRT)

Postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sidnikata obrazovanja. Od sutra ujutro kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

"Vlada i sindikati dogovorili su 3-postotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine, te još 1-postotno od 1. lipnja 2020. Dodatnih dva posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine. Tako smo došli do toga da sindikati prihvate i ono što je dogovoreno kroz temeljni kolektivni ugovor, 2+2+2, povećanje božićnice s 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa s 1250 na 1500 kuna, povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2100 kuna", naveo je.

Uredba o koeficijentima se očekuje u četvrtak na sjednici Vlade, najavio je premijer, dodavši kako će se uredbom riješiti položaj tajnika, računovođa  i ravnatelja te položaj predavača i umjetničkih suradnika u visokom obrazovanju.

Nenastavnom osoblju dodatak granskom kolektivnom ugovoru 

Naglasio je i kako će pitanje nenastavnog osoblja biti riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022. 

Osim materijalnih pitanja, paket obuhvaća i usvajanje akcijskog plana protiv nasilja u školama te, kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji, ukidanje anonimnih prijava.

"Ovo danas je kompromis i, najvažnije, to je interes mene kao predsjednika Vlade da dođe do kraja štrajka i da škole normalno od sutra funkcioniraju", naglasio je.

Ponovio je i kako se bez štrajka moglo doći do dogovora te najavio analizu cjelokupnog sustava plaća u cilju dugoročno održivog sustava.

"Izlazimo ususret koliko možemo, ova je vlada prijatelj, ponajprije, poreznih obveznika jer ne zadužuje državu kao neki ranije i ne stvara dugove budućim generacijama", kazao je.

Od utorka ponovno kreće nastava

Najavio je da će dani u štrajku biti plaćeni, ali ne i nadoknada nastave. "Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude", kazao je premijer.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da je u pregovorima s Vladom postignuto dobro kompromisno rješenje s konačnim ciljem nadoknade zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja od 6,11 posto, pa se štrajk prekida i od utorka ponovno kreće školska nastava.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

Komentari