Poštujte naše znakove - oprezno vozite blizu škola!

Poštujte naše znakove - oprezno vozite blizu škola!

Foto: Pixsell

S prvim danima rujna i početkom školske godine, povećava se broj novih sudionika u prometu. Prvašići se tek upoznaju s ponašanjem na cesti u uz cestu, a policija i ove godine provodi akciju "Poštujte naše znakove".

Djeca u prometnim nesrećama
Prošle godine na području PU primorsko-goranske zabilježene su 1993 prometne nesreće. U njima je sudjelovalo i 32 djece. Jedno dijete je, nažalost, i smrtno stradalo, a u nesreći je sudjelovalo kao pješak. Četvero djece zadobilo je teške, a 17 lake tjelesne ozljede. Desetero djece sudjelovalo je u prometnim nesrećama, ali nije ozlijeđeno.

Bit će edukacije, bit će prevencije, ali i represije, najavio je voditelj Službe za sigurnost cestovnoga prometa PU Primorsko-goranske Boris Skeledžić. Policija će djelovati u suradnji sa školskim prometnim patrolama u kojima su učenici od petoga do osmog razreda osnovnih škola te Direkcijom za prometno redarstvo Grada Rijeke.

Policajci će obilaziti škole i u dogovoru s ravnateljima i ostalim odgojno-obrazovnim djelovanjem održati predavanja svim prvašićima i njihovim roditeljima o ponašanju u prometu. Učenici prvih razreda na dar će dobiti kišne kabanice s otisnutim prometnim znakovima, za što je novac osiguran u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom rujna policija će pojačano nadzirati promet oko škola, ali i na ostalim cestama u naseljima. Kažnjavat će vozače koji ne budu poštovali prometne propise, u prvome redu prednost prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, a po potrebi i upravljati prometom. Već u kolovozu policajci su, uz predstavnike lokalne vlasti, obišli sve prometnice u blizini škola kako bi utvrdili i otklonili eventualne nedostatke.

Kontrolirat će se i prijevoz djece kao putnika u osobnim automobilima i školskim autobusima. Oko škola će se nadzirati i nepropisna brzina. Sve sudionike u prometu policija poziva da paze na djecu, posebno onu koja će u prometu sudjelovati prvi put samostalno.

Komentari