"Poštujte naše znakove": počinje nova školska godina, povećajte oprez!

"Poštujte naše znakove": počinje nova školska godina, povećajte oprez! "Poštujte naše znakove": počinje nova školska godina, povećajte oprez!
Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Ilustracija (Foto: Pixsell)

U povodu početka nove školske godine, koja počinje u ponedjeljak, 9. rujna, a u kojoj će u Primorsko-goranskoj županiji u prvi razred osnovne škole krenuti 2282 učenika, MUP Republike Hrvatske i ove godine organizira već tradicionalnu akciju "Poštujte naše znakove".

Program je namijenjen učenicima prvih razreda osnovne škole s ciljem zaštite djece i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

O ciljevima akcije, kao i rezultatima iz prošle školske godine na konferenciji za novinare održanoj u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, novinare je izvijestio Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa. Tijekom trajanja akcije policija će u zonama oko škola kontrolirati prije svega brzinu, te pridržavaju li se vozači prometnih pravila. U svim školama na području Primorsko-goranske županije djelatnici MUP-a će učenicima prvih razreda održati dvadesetominutno predavanje o ponašanju u prometu.

Nakon predavanja prvašićima će se pokloniti reflektirajući prsluci za koje su sredstva osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Također, policijski službenici će i na roditeljskim sastancima dodatno upozoriti roditelje učenika prvih razreda na važnost pravilnog smještaja djece u vozilu, o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu i potrebi maksimalnog poštivanje zakonskih propisa. Tijekom prvih par dana nastave, ispred škola u Rijeci će se policajcima pridružiti i članovi Prometnog redarstva grada Rijeke. 

Skeledžić je iznio i statističke pokazatelje iz kojih je vidljivo da u proteklih godinu dana, srećom, ni jedno dijete nije smrtno stradalo, kao ni prethodne školske godine, dok ih je 20 bilo ozlijeđeno u prometnim nesrećama. Od toga je troje djece teže ozlijeđeno, a sedamnaestero lakše. Posebno je apelirao na sve vozače i ostale sudionike u prometu da pojačano obrate pozornost na djecu ne samo u blizini škola, već i na svim drugim mjestima gdje se djeca kreću. Poslušajte:

Boris Skeledžić o akciji "Poštujte naše znakove", pripremio Vladimir Jurić

Komentari