Posvećenje nove crkve u Podhumu

Posvećenje nove crkve u Podhumu

Foto: Vedran Karuza / Novi list

Šezdesetogodišnji san o novoj crkvi mještanima Jelenja danas postaje stvarnost. Program posvete novoizgrađene crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu počet će u 18 sati. Podhumska crkva prva je u Hrvatskoj posvećena svecu koji je 1941. umro mučeničkom smrću u nacističkom logoru Auschwitz. Posvećenje crkve je glavni događaj Dana župe i Općine Jelenje.

Na Kolbovu 2011. godine položen je kamen temeljac, a izgradnja crkve počela je 17. rujna 2012., podsjeća župnik Jelenja velečasni Ivan MilardovićNova crkva sagrađena je na površini od 1500 kvadratnih metara, a kapaciteta je od 150 do 200 sjedećih mjesta. Vrijednost radova procijenjena je na četiri milijuna kuna. Župnik Milardović ističe da je upravo Riječka nadbiskupija uložila najviše financijskih sredstava, a u troškovima su sudjelovali i Općina Jelenje, Županija Primorsko-goranska, mnogi prijatelji i župljani.

Nakon svečane posvete, na pozornici pod vedrim nebom bit će izveden mjuzikl "Život za život" u izvedbi zagrebačkog zbora Kolbe. Proslava se nastavlja i sutra svečanom misom koju će u 18:30 predvoditi monsinjor Ivan Milovan.

Župnik Milardović istaknuo je i razloge zbog kojih je Podhumljanima bilo posebno stalo do gradnje crkve, poslušajte:

Ivan Milardović: bilo je i novaca i dokumentacije, ali ne i dozvole, pripremila Antonia Lozo

Komentari