Posvojite platnenu vrećicu!

Posvojite platnenu vrećicu! Posvojite platnenu vrećicu!
Jedna od slika i situacija koju želimo izbjeći (Foto: ''Žmergo'') Jedna od slika i situacija koju želimo izbjeći (Foto: ''Žmergo'')

Foto: ''Žmergo''

Dan protiv plastičnih vrećica u regiji su danas obilježili Grad Opatija i Udruga Žmergo. Plastične vrećice su jedan od suvremenih proizvoda najopasnijih za okoliš. Zašto? Pogledajte sliku u galeriji.

U okviru programa Zdravi grad Opatija organizatori jutros održane akcije zamjene plastičnih vrećica za platnene podsjećaju: korištenjem šest plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećica mjesečno, 288 godišnje, te tijekom života čak 22.176 zagađujemo okoliš.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš. Taj naizgled bezopasan proizvod od naftnih derivata rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti. Nakon što je upotrebljena za transport namirnica iz prodavaonice vrećica završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od štetnog djelovanja. Ista vrećica može završiti u moru, jezeru, rijeci, na bilo kojoj kopnenoj površini gdje će, u najmanju ruku, otežati život raznim životinjama, a mnoge će i usmrtiti.

Kada se napokon vrećica slegne na dnu nekoga jezera ili u podnožju nekoga vrta početi će proces razgradnje. Taj će proces trajati gotovo tisuću godina, a plastična vrećica zagaditi će okolinu svojim otrovnim česticama koje će naposlijetku ući u naš hranidbeni lanac. Koliku štetu će proizvesti 500 milijardi vrećica koje se godišnje koriste u svijetu?

Prije nego što doživimo vidjeti odgovor na to pitanje, učinimo razliku. Svi smo čuvari okoliša i prirode. Zamijenite svoje plastične vrećice za platnenu i učinite Opatiju ugodnijim mjestom življenja, poručila je udruga Žmergo.

Komentari