Potkornjak uništava tisuće hektara šume u Gorskom kotaru

Potkornjak uništava tisuće hektara šume u Gorskom kotaru Potkornjak uništava tisuće hektara šume u Gorskom kotaru
Foto: hrt.hr Foto: hrt.hr
Foto: hrt.hr Foto: hrt.hr
Foto: hrt.hr Foto: hrt.hr

Foto: hrt.hr

Nakon katastrofalnog ledoloma u zimi 2014.godine kada je u Gorskom kotaru stradala velika količina stabala, sada se javila nova pošast u goranskim šumama. Naime, stabla smreka napao je kukac smrekov potkornjak.

Zahvaćeno je na tisuće hektara smrekove šume koja se suši zbog razmnožavanja ličinki potkornjaka. Rješenje postoji, a to je sječa i uklanjanje bolesnih stabala.

To i čini ljudstvo i mehanizacija Hrvatske šume, no problem je s privatnim šumama u koje je teško i ući. Stanje je ozbiljno i pred Goranima je dugotrajna bitka protiv potkornjaka.

I s autoceste dobro se vide nakupine osušenih smreka. Sve ih je više, a razlog nisu kisele kiše već vrlo opasan kukac, smrekov potkornjak.

Ispod kore smreke odvija se razvojni ciklus potkornjaka. On napada prvo srušena, trula stabla, no,očito, kao posljedica ledoloma prije dvije godine, potkornjak se toliko razmnožio da je sada ugrožena cijela populacija zdrave smreke u Gorskom kotaru.

Naprosto sa bolesnih stabala potkornjak je sada prešao na ona zdrava, objašnjava Željko Kauzlarić, rukovoditelj Odjela za ekologiju Uprave Hrvatskih šuma u Delnicama.

Protiv potkornjaka se postavljaju i kemijske stupice, no jedino je rješenje pravovremeno rušenje i uklanjanje napadnutih, osušenih smreka. To Hrvatske šume već mjesecima rade, objašnjava Denis Štimac, voditelj Uprave Hrvatskih šuma u Delnicama.

Očišćeno je 10 posto šuma pod upravom Delnice, no,posebno je katastrofalno stanje u privatnim šumama, upozorava Igor Pleše, predsjednik udruge šumovlasnika Gorskog kotara.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi najveći su problem.Velik je broj vlasnika, ne postoji adekvatna zakonska regulativa koja bi omogućila Hrvatskih šumama da uđu na privatne čestice da saniraju posljedice ledoloma i potkornjaka.

Bitka protiv smrekovog potkornjaka vodit će se još dugo vremena. U Gorskom kotaru 40 posto crnogorične vegetacije upravo su smreke. No, problema imaju i druge države, od Slovenije do Poljske.

Mala je utjeha da smrekov potkornjak ima određeni ciklus pojačanog javljanja u šumama, pa se očekuje da je on prešao svoju kulminaciju te da će ova "invazija" završiti za jednu do dvije godine.

U šumama kod Sungera bio je Stanko Čulina:

Komentari