Potpisan ugovor o rekonstrukciji i dogradnji trajektnog pristaništa Žigljen

Potpisan ugovor o rekonstrukciji i dogradnji trajektnog pristaništa Žigljen

Trajektno pristanište Žigljen pod burom (Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell)

U Novalji je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju trajektnog pristaništa Žigljen na otoku Pagu. Projekt vrijedan 73,4 milijuna kuna većim će se dijelom financirati iz Kohezijskog fonda, dok će se ostatak od 11 milijuna kuna nadoknaditi iz državnog proračuna.

Rekonstrukcijom i dogradnjom pristaništa omogućit će se prihvat većih plovila i pristajanje brodova po lošijim vremenskim uvjetima, kao i povećati će se ukupni kapacitet i razina uslužnosti u luci te smanjiti gužve na pristaništu, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o dijelu velikog investicijskog ciklusa kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi u cilju povezivanja svih hrvatskih otoka. Ugovor su potpisali ministar mora Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Tomislv Petric te Igor Vidas iz Lučke uprave Novalja, a prisutstvovali su i ličko-senjski župan Darko Milinović i novaljski gradonačelnik Ante Dabo.

Ministar Butković je istaknuo kako i ovaj projekt potvrđuje "renesansu" na hrvatskoj obali, budući da se nikada do sada nije ulagalo u lučku infrastrukturu na Jadranu kao što se to čini danas. "Ovakvi projekti ne povezuju samo otoke, oni su lice i naličje svakog našeg primorskog i otočnog mjesta, duž cijele hrvatske obale", dodao je ministar.

Cjelokupni projekt ulaganja u lučku infrastrukturu u Hrvatskoj osmislilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ukupna financijska alokacija za luke iznosi 709,2 milijuna kuna, od čega se 85 posto iznosa odnosi na sredstva iz Kohezijskog fonda, dok je ostatak osiguran u Državnom proračunu.

Do danas je ugovoreno 13 lučkih projekata, dok će se ovaj tjedan potpisati i ugovor za luku Mrtvaška. Do kraja godine u pripremi je potpisivanje ugovora u ostalim jadranskim županijama, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Komentari