Povijest diska u Hrvatskoj na riječkom velikom platnu

Povijest diska u Hrvatskoj na riječkom velikom platnu

Jelšanska "Amfora" - jedna od prvih diskoteka u Hrvatskoj (Foto: Art-kino Croatia)

Diskoteka, majka suvremene noćne zabave, slavi pola stoljeća postojanja u Hrvatskoj. Ondašnji su se naraštaji zabavljali uz ploče na prvim kolektivnim plesnjacima u disko klubovima. Koliko je disko u Hrvatskoj uistinu star, istražio je redatelj Zvonimir Rumboldt u dokumentarcu "Pola stoljeća diska".

Riječka ga publika, koja u hrvatskoj disko povijesti ima važnu ulogu, može pogledati premijerno večeras u Art-kinu Croatia u 20 sati. Zvonimir Rumboldt uronio je u nikad ispričanu i javnosti slabo poznatu priču o razdoblju u kojem niču prve hrvatske diskoteke. Sniman u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu, uz pomoć pedesetak sugovornika, ilustriran arhivskim snimkama, fotografijama i dokumentima iz tog vremena te suvremenim snimkama lokacija, film oživljava pionirski period disko groznice uHrvatskoj.

Rumboldt pokušava odgovoriti na pitanje koji je bio prvi hrvatski disko: je li prvi bio riječki klub "Husar" koji vrata otvara 1957., jelšanska "Amfora" koja ih otvara 1964. ili možda opatijski "Club 57" gdje se plesalo od 1967. "Pola stoljeća diska" obiluje glazbom Nene Belana koji je pomogao u istraživanjima za film, a stručnu su pomoć pružili povjesničar i diskolog Marko Zubak te istraživač povijesti riječke rock scene Velid Đekić. Film je već prikazan na Solo Positivo Film Festivalu u Opatiji, u jelšanskom ljetnom kinu Jadran, na Vukovar Film Festivalu gdje je osvojio i Specijalnu nagradu, na Danima hrvatskog filma u Orašju te u splitskoj Kinoteci.

Na večerašnjoj riječkoj premijeri održat će se i razgovor s redateljem filma te scenaristom i jednim od producenata Tonijem Faverom. Sutra u 17 sati u Art kinu će se održati promocija knjige "Gluma pred kamerom" Zvonimira Rumboldta, a druga projekcija filma bit će u 18 sati. S redateljem je razgovarao Ivica Vrkić:

Pola stoljeća diska, pripremio Ivica Vrkić

Komentari