Povlašteni prijevoz samo uz otočne iskaznice

Povlašteni prijevoz samo uz otočne iskaznice

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Otočani će od danas pravo na povlašteni prijevoz ostvarivati na temelju otočnih iskaznica za osobe i vinjeta za vozila.

Od 15. rujna 2014. godine, kada je započelo prikupljanje zahtjeva, ukupno je 61 475 otočana zatražilo izdavanje iskaznica za povlašteni prijevoz putnika, a podneseno je i 22 430 zahtjeva za izdavanje iskaznica i vinjeta za prijevoz vozila.

Takvo zanimanje otočana nadmašilo je sva očekivanja, a većina ih je iskaznice već preuzela na prodajnim mjestima Jadrolinije na kojima su zahtjevi predani.

Agencija za obalni linijski pomorski promet poziva one koji to još nisu učinili da podnesu zahtjeve na prodajnim mjestima Jadrolinije jer od danas počinje raditi informatički sustav evidencije otočnih prava (SEOP).

Za otočnu iskaznicu za putnika, koja se izdaje besplatno, potreban je zahtjev, fotografija te osobna iskaznica na uvid. Za vinjetu za vozila, čija izrada se naplaćuje 80 kuna, potreban je zahtjev, prometna i osobna iskaznica na uvid te potvrda o uplati.

Razloga za brigu nema jer će svi koji su zahtjeve predali, a isprave im još nisu gotove, moći putovati i bez otočne iskaznice. Oni će na prodajnome mjestu predočiti osobnu iskaznicu, odnosno prometnu dozvolu vozila, te OIB. Nakon provjere njihovih prava izravno u sustavu SEOP, izdat će se putne karte za povlašteni prijevoz.

Isto vrijedi i za one otočane koji se tek odluče na traženje iskaznica za povlašteni prijevoz. Jedina je razlika što će pravo na putovanje bez otočne iskaznice moći ostvarivati pet dana nakon podnošenja zahtjeva, koliko je vremena potrebno za njihovu obradu, priopćeno je iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Komentari