Poznati dobitnici Plave vrpce Vjesnika

Poznati dobitnici Plave vrpce Vjesnika

Odbor za dodjelu nagrada (Foto: Sindikat pomoraca Hrvatske)

Odbor Plave vrpce Vjesnika na današnjoj sjednici u Rijeci jednoglasno je odlučio da su ovogodišnji dobitnici priznanja za hrabrost na moru Mirko Bušljeta, Stanko Kovačević i posada tankera "Kornati".

Pojedinačni trofej dodijeljen je Mirku Bušljeti iz Starigrada Paklenice, momčadski trofej pripao je posadi tankera Kornati Tankerske plovidba iz Zadra, pod zapovjednikom Gordanom Baždarićem, dok je posebno priznanje dobio Stanko Kovačević iz SeaHelpa Croatia.

Mirko Bušljeta nagradu je dobio za spašavanje petero austrijskih turista – dvije majke sa troje djece – koji su se po buri 20. kolovoza iz Starigrada Paklenice otisnuli na more u plastičnoj 2,5-metarskoj „kadici“ na vesla i dasci za jedrenje. Vjetar ih je nosio prema sredini Podvelebitskog kanala i udaljio kilometar od obale. Bušljeta je, na poziv vlasnika kuće u kojoj su turisti odsjeli, krenuo u spašavanje na svojoj plastičnoj barci od 4,5 metara.

Uz velike napore, Bušljeta i njegov susjed Krunoslav Severec podigli su petero iznurenih i prestrašenih turista u barku te ih vratili na kopno, a spasili su im i dasku za jedrenje te „kadicu“, uzevši ih u tegalj.

Posadu tankera Kornati, uz zapovjednika Baždarića, činili su prvi časnik Ivan Mijatović, drugi časnici Joško Banov i Emil Krpić, treći časnik Mario Vlatković, vođa Tomislav Crnjak, kormilari Zozan GalićGoran RodićMarinko Uzelac i Željko Kolega, mornari Josip Matešić i Ivan Paleka, upravitelj stroja Igor Adžić, drugi strojar Igor Sekula, treći strojar Ivan Panjičko, četvrti strojar Milan Vidaković, elektročasnik Alen Šarić, mehaničar Novica Torić, poslužitelj sisaljki Dražen Grbas, tesar Ivica Vukić, čistač Ante Šango, mazač Nikola Dušević, gl. konobar Ivan Mustać,  mladić Eugen Glavan, gl. kuhar Zoran Papić te mladić Klaudijo Lovrić.

Motorni tanker Kornati, koji je plovio prema španjolskoj La Coruni, s 26. na 27. srpnja sudjelovao je u spašavanju emigranata s potonule brodice izvan libijskih teritorijalnih voda. Spašena su 22 emigranta koji su  prebačeni na talijanski otok Lampedusu, gdje ih je preuzela talijanska Obalna straža. 

Stanko Kovačević po treći put je nominiran za Plavu vrpcu Vjesnika. On je 14. kolovoza spasio posadu 11-metarskoga kutera kojemu je za vrijeme jačanja bure, dok je plovio od Malog Lošinja prema Rijeci, otkazao glavni motor, bura slomila jarbol, a valovi ga razbili o obalu Cresa, nakon čega je potonuo. Na kuteru su bili vlasnik, ujedno i skiper, dva bračna para i 11-godišnji dječak. Jedna članica posade zadobila je teške ozlijede kralježnice i rebara, dok je jedan nautičar lakše ozlijeđen.

Nakon poziva iz Nacionalne središnjice za traganje i spašanje na moru Rijeka, u pomoć brodolomcima iz Malog Lošinja je isplovio Sea Helpov gumenjak, kojim je upravljao Kovačević, a sa njim je bio i Kristijan Nikolić. Prestrašena i šokirana posada kutera uspjela se nekako izvući na nazubljene stijene nedaleko od mjesta brodoloma, na koje su podigli i svoju teško ozlijeđenu članicu.

Zbog jakog vjetra i valova, gumenjak nije mogao pristati uz nepristupačnu obalu, već je otplovio u pedesetak metara udaljenu uvalu. Nikolić je potom kopnom krenuo do brodolomaca, no oni nisu mogli pješačiti do uvale jer bi nestručno pomicanje teško ozlijeđene žene ugrozilo njen život.

U međuvremenu, Središnjica je iz Malog Lošinja poslala brod pomorske policije „Trsat“ s liječnicima. Teško ozlijeđena žena medicinski je zbrinuta i položena na nosila te je mala kolona, noseći ranjenicu, krenula po teškom terenu punom škrapa prema uvali u kojoj je čekao gumenjak. Do njega je trebalo i zaplivati, a posebno zahtjevno bilo je na gumenjak prebaciti ozlijeđenu ženu.

U Odboru za dodjelu nagrade ove su godine bili Mato BoticaDamir HercegDenis Štok, Doris PeručićPredrag BrazzoduroGordan Papeš i Edo Šarunić. Dodjela priznanja je 9. prosinca u Rijeci.

Komentari