Praizvedba na sceni riječkih lutkara: po čemu je posebna "Wanda LaVanda"?

Praizvedba na sceni riječkih lutkara: po čemu je posebna "Wanda LaVanda"?

Dio autorske ekipe i Wanda LaVanda (Foto: GKL Rijeka / Facebook)

"Wanda LaVanda" je slikovnica, predstava te predmet igre i radionica. Praizvedba predstave je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u petak 27. siječnja u 18 sati, a vas pozivaju da provjerite po čemu je Wanda ovčica drugačija od drugih.

Kazališnu sezonu koja propituje druge i drugačije riječki lutkari nastavljaju uz tekst riječke autorice Jelene Tondini koji tematizira različitost u životinjskom svijetu. "I poručuje kako nam različitost obogaćuje život, što je važna poruka za najmlađe, ali i za sve ostale", naglasila je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

Ovčica Wanda oživjela je na pozornici u režiji mlade redateljice Morane Dolenc. Dolenc je diplomirala teatrologiju na Sorbonni 2008. i završila Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette u Charleville – Mezieresu u Francuskoj te prvi put surađuje s riječkim lutkarima. Nada se da će se najmlađi gledatelji pronaći u ovčici Wandi i shvatiti zašto je važno biti kao Wanda – drugačija od drugih - te kako prihvatiti svoju individualnost i tražiti svoje mjesto pod suncem. 

Glumci lutkari Zlatko VicićPetra Šarac i Vanja Jovanović istaknuli su geometriju prostora te lutaka koje nisu klasične konstitucije, već se slažu iz dijelova scenografije pri čemu svaka lutka zahtijeva poseban način animacije. To je najzanimljiviji i kreativno najizazovniji dio predstave za animatore.

Prvi put s riječkim lutkarima surađuju članice benda Meritas Anita Valo i Meri Jaman koje su skladale originalnu glazbu za Wandu, a uživo pjevaju glumci iz predstave. U autorskom timu predstave su i Luči Vidanović, kreatorica lutaka, scenografije i kostima te lutkarska tehnologinja i oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić.

S Wandom ćete se moći družiti puna dva tjedan u prvom ciklusu, a do tada poslušajte kako je predstavljaju Tondini, Dolenc i Vicić:

Komentari