"Pravo silovanje" je mit - počinitelj je najčešće osoba od povjerenja!

"Pravo silovanje" je mit - počinitelj je najčešće osoba od povjerenja!

Foto: Facebook

Nakon što je dvadesetšestogodišnja srpska glumica Milena Radulović te još nekoliko djevojaka i maloljetnica, policiji prijavile da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, priča je vrlo brzo, s razlogom, odjeknula u javnosti.

O tome smo u programu Radio Rijeke razgovarali i analizirali s riječkom psihologinjom Lorenom Zec iz Centra za nenasilje i ljudska prava - SOS Rijeka.

Prekjučer pokrenuta Facebook stranica Nisam tražila koja je u 24 sata prikupila više od 7 tisuća pratitelja, a sada ih ima skoro 15 tisuća. Na njoj, brojne glumice, žene, umjetnice progovaraju anonimno o svojim iskustvima, a riječ je o traumatičnim događajima koje su preživjele još od osnovne škole, pa do danas. 

"Riječ je o jezivom slučaju, baš zato što se događa tako često i najčešće izvan konteksta", objašnjava Lorena u emisiji Tris Radio Rijeke.

Veliko divljenje imam prema ženama koje izlaze u javnost sa svojom pričom, jer za to je potrebna velika hrabrost. Nailazi se na veliki otpor javnosti i ogromno nerazumijevanje žrtve", kaže Zec.

Kada govorimo o seksualnom uzneniravanju i nasilju, najčešće svi imaju u glavi sliku "savršene žrtve" odnosno "savršenoga silovanja" - djevojka ide doma po mraku i sačeka ju muškarac koji ju potom siluje po putu - to se jako rijetko događa, govori Lorena koja Centru za nenasilje i ljudska prava radi sa ženama žrtvama nasilja.

Lorena je komentirala i odnos zlostavljača i žrtve, koji je najčešće vrlo kompleksan. Često je riječ o osobi kojoj se vjeruje ili koja predstavlja neki autoritet, poput ovoga slučaja, kaže Lorena.

Zanimljiv razgovor poslušajte ovdje:

Seksualno nasilje i uznemiravanje, pripremila Matea Krmpotić

Komentari