Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici slave Božić

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kršćani koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Božić. Riječki pravoslavni vjernici okupili su se na svečanoj božićnoj liturgiji u crkvi svetog Nikole u središtu Rijeke.

Riječki pravoslavni vjernici badnjake su posvetili sinoć u hramu svetog Georgija na Sušaku. Na današnjoj svečanoj božićnoj liturgiji koja je slavljena u hramu svetoga Nikole pročitana je poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja. Srbima u hrvatskoj patrijarh poručuje kako je posebno zabrinut pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj.

Poruka patrijarha Irineja iz koje su izostavljeni dijelovi koji se odnose na pravoslavne vjernike u Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori pročitana je sinoć nakon svečane arhijerijske liturgije u zagrebačkoj crkvi svetog Preobraženja Gospodnjeg. U patrijarhovoj poruci istaknuto je kako vjernike Srpske pravoslavne crkve u nekim slučajevima razdvajaju stotine tisuća milja, no unatoč tomu danas su bliži jedni drugima jer su svi velika svetosavska obitelj. Jedinstvo našeg roda, jedinstvo naše svetosavske crkve nema nitko pravo ugrožavati i dovoditi u pitanje, ističe Irinej te dodaje kako je svetosavska crkva bila i ostala trajni jamac i temelj duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva.

Bogoslužja u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović koji je poručio da Božić trebamo shvaćati kao praznik mira, ljubavi i dobre volje. Za one koji su na vlasti, istaknuo je, trebamo se moliti, jer nam osiguravaju uvjete za naš religiozni život i poredak te željeni mir koji želimo imati u srcima svojim.

Pravoslavni vjernici ističu da je najvažnija poruka Božića da mir uđe u svakoga čovjeka. Zato božićno praznovanje i počinju pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi!

Irena Hrvatin doznala je više o posvećenju badnjaka, a zabilježila je i da su riječki pravoslavni vjernici poruku poglavara Irineja komentirali svoj način:

Komentari