Predsjednički izbori pokazali snažnu političku podijeljenost Hrvatske

Predsjednički izbori pokazali snažnu političku podijeljenost Hrvatske

Rezultat vrlo neizvjesne utrke za čelno mjesto države na kraju je, sa samo jednim postotkom prednosti, otišao u korist Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje HDZ-a i koalicije, čime se pokazala izrazita politička bipolarnost u državi.

Gledajući isključivo kandidate i njihov rejting među građanima, Ivo Josipović imao je solidnu prednost nad Kolindom Grabar Kitarović, međutim pokazalo se da u utrci za čelno mjesto u državi status omiljenog političara više ne igra značajnu ulogu.

Odaziv birača bio je više nego dobar - gotovo 60 posto odlučilo je obaviti svoju građansku dužnost, što znači da predsjednika doista treba birati narod, a ne parlament, koliko god smo svjesni predsjedničkih suženih ovlasti određenih Ustavom.

Reakcije građana su različite, od euforije do razočarenja, dok je ravnodušnih malo. U Primorsko-goranskoj županiji, kako se i očekivalo, više je glasova dobio Ivo Josipović.

Novoizabrana predsjednica je na području županije većinu glasova  dobila  samo u Brod Moravicama, Jelenju, Loparu, Mrkoplju, Novom Vinodolskom i Ravnoj Gori – a ukupno 38,33 posto. No, na nacionalnoj razini, uključujući i glasove dijaspore, ishodila je tijesnu pobjedu i tako postala prva predsjednica. Za nadati se - kako je obećala i posebno istaknula - svih građanki i građana Hrvatske.

Poslušajte kako Riječani komentiraju rezultate izbora:

Komentari