Predstava "Nad grobom glupe Europe" u natjecateljskom dijelu BITEF-a

Predstava "Nad grobom glupe Europe" u natjecateljskom dijelu BITEF-a

Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Predstava "Nad grobom glupe Europe", Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa, a u režiji Sebastijana Horvata i izvođenju riječkog HNK-a, uvrštena je u natjecateljski dio programa ovogodišnjeg jubilarnog 50. kazališnog festivala BITEF.

Riječ je o predstavi inspiriranoj djelom Miroslava Krleže "Hrvatska rapsodija", a uklapa se u programsku cjelinu festivala na kojem će biti igrane predstave nacionalnih kazališta regije s "društvenim i umjetničkim emancipatorskim karakterom", najavili su danas u Rijeci Ivan Medenica, umjetnički direktor i selektor beogradskog BITEF-a i intendant riječkog kazališta Oliver Frljić. "Ova predstava je vjernija Krleži od puno drugih koje izvode Krležu integralno i mislim da je upravo propitivanje funkcije nacionalnog teatra danas način na koji on može izaći iz ove svoje konzerviranosti i učahurenosti", rekao je Frljić. Medenica je istaknuo da je predstava dio tematske cjeline glavnog programa 50. BITEF-a, s društveno-emancipatorskim i umjetničko-emancipatorskim karakterom u nacionalnim kazališnim kućama.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je i da je izbor predstave "Nad grobom glupe Europe" u programsku cjelinu BITEF-a nedvosmislena podrška ovog festivala i međunarodnih mreža kojima pripada - podrška umjetničkom i društvenom konceptu vođenja HNK Ivana pl. Zajca i intendantu Oliveru Frljiću višestrukom sudioniku i laureatu BITEF-a. Poslušajte izjave:

Komentari