Predstave u čast nacionalnih prvakinja Olivere Baljak i Kristine Kolar

Predstave u čast nacionalnih prvakinja Olivere Baljak i Kristine Kolar

Olivera Baljak i Kristina Kolar (Foto: HNK Zajc)

Glumica Olivera Baljak i operna pjevačica Kristina Kolar, članice riječkog HNK Ivana pl. Zajca, odlukom Ministarstva kulture dobile su status nacionalnih prvakinja. Tim povodom, matično će im kazalište posvetiti dvije predstave, javili su iz HNK Zajca.

"Zahvaljujući njihovom iznimnom umjetničkom djelovanju i postignućima, dosadašnjim je istaknutim prvakinjama riječkog HNK tako dodijeljen najviši status u hrvatskom kazalištu: Oliveri Baljak za dramu, a Kristini Kolar za operu", stoji u priopćenju HNK Zajca.

Olivera Baljak obilježila je i kreirala identitet HNK Ivana pl. Zajca u proteklih gotovo 40 godina, kao jedna od najistaknutijih glumica riječkog i hrvatskog glumišta u svojoj generaciji. Kristina Kolar, jedna od glavnih nositeljica riječkog opernog repertoara, posljednjih je dvadeset godina snažno obilježila i riječku i hrvatsku opernu scenu, a istodobno izgradila i uspješnu međunarodnu karijeru.

Njihove nove prestižne statuse riječki će HNK obilježiti dvjema svečanim izvedbama predstava u kojima su ostvarile dojmljive i hvaljene uloge. Tako će se izvedba predstave "Predsjednice" u petak 15. veljače u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku posvetiti nacionalnoj dramskoj prvakinji Oliveri Baljak, a izvedba opere "Macbeth" u utorak 19. veljače u HNK Ivana pl. Zajca posvećuje se nacionalnoj opernoj prvakinji Kristini Kolar.

Nakon obiju predstava novim će se nacionalnim prvakinjama pridružiti članovi ansambala HNK i intendant Marin Blažević.

Komentari