Predstavljanje knjige o Židovima u Opatiji

Predstavljanje knjige o Židovima u Opatiji

Opatija nekad, detalj naslovnice novog izdanja (Foto: Grad Rijeka)

''Povijest Židovske zajednice grada Opatije'' naslov je knjige što je predstavljena u riječkoj Gradskoj vijećnici na Korzu. Izdavač knjige i organizator predstavljanja je SIMHA, udruga židovske omladine Rijeke u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka.

Izdavač i urednici knjige, Filip Kohn i Jolanda Todorović, objavljivanje knjige smatraju vrijednim doprinosom upotpunjavanju povijesne slike grada Opatije. Istražujući fondove i arhive muzeja i institucija koje se bave poviješću i baštinom židovskog naroda pronašli su tekst o opatijskoj Židovskoj zajednici što ga je 1963. godine napisao njezin posljednji predsjednik - Bernard Nathan. Pred kraj života Nathan je ispisao svjedočanstvo o životu i propasti Židovske zajednice Opatije kroz osobnu životnu priču, kaže Todorović.

Petnaestak stranica Nathanova svjedočanstva s njemačkog je prevela Tanja Grubišić i one čine jedan dio knjige. Drugi dio posvećen je arhitekturi i povijesti opatijskih sinagoga o kojima piše Zlatko Karač. Oba teksta opisuju život opatijske židovske zajednice od kraja 19. stoljeća, kada se bilježi dolazak prvih židovskih obitelji u tek osnovano austrijsko lječilište Opatiju, potom osnivanje i razvoj Zajednice te aktivnosti sve većeg broja njenih pripadnika, uglavnom poslovnih, ljudi koji su dali značajan doprinos lječilišnoj i turističkoj Opatiji tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća.

U knjizi se također opisuje i vrijeme provedbe Rasnih zakona, sudbina koja je zadesila članove Zajednice tijekom Drugoga svjetskog rata te poslijeratno razdoblje i izgradnja spomenika žrtvama na opatijskom židovskom groblju.

O knjizi je Larissa Smokvina razgovarala s Jolandom Todorović:

Jolanda Todorović: povijest zajednice iz vremena kad je bila bogatija i raznolikija, pripremila Larissa Smokvina

Komentari