Predstavljena Delnička planinarska obilaznica

Predstavljena Delnička planinarska obilaznica Predstavljena Delnička planinarska obilaznica
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Prvi hodači Delničkom planinarskom obilaznicom (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Planinari iz Delnica u subotu su predstavili projekt Delničke planinarske obilaznice. Osim promocije lokaliteta u okolici najvećeg goranskog grada u sklopu tradicionalnog uspona na vrh Petehovca, predstavljen je i koncept natjecanja "Peteh" - izbora najboljeg planinara Hrvatske.

Risnjak te Bijele i Samarske stjene izletnici su odavno prepoznali kao prirodne bisere Gorskog kotara, a želeći bolje prezentirati i dio ostalih atrakcija svoga kraja Delničani su pokrenuli projekt Delničke planinarske obilaznice koja obuhvaća četrnaest prirodnih lokaliteta. 

Obilaznica nudi atrakcije poput planinskih vrhova, spilja i riječnih izvora. Njeno je obilježje raznolikost visinskih točaka: najviša točka je planinski vrh Drgomlja s 1.154 metra nadmorske visine, a najniža izvor Kupice na tristotinjak metara nad morem. Tiskana je prigodna brošura s prostorom za pečatiranje u kojoj planinari mogu bilježiti jesu li obišli svih 14 točaka.

Tajnik Hrvatskog planinarskog društva Petehovac iz Delnica Tomislav Majnarić ističe da su, unatoč visinskoj razlici, sve točke: "... vrlo pristupačne i tko se malo više potrudi može ih obići u jednom danu."

U posljednje vrijeme se intenizvno radi na promociji jedne od četrnaest atrakcija, a to je Bakarčev slap. "Na toj se lokaciji planira dodatno urediti još jedna vidikovac, jer je pogled predivan i nesumnjivo se radi o jednoj od atrakcija, koju dodatno treba urediti. Nadajmo se uskoro", istaknuo je Majnarić. 

Nakon što je Tomislav Majnarić dvaput proglašen najboljim pohodnikom Slovenije, u delničkom su društvu promovirali i slično natjecanje za najboljeg planinara Hrvatske: "Natjecateljski je cilj u jednogodišnjem razdoblju obići što više planinarskih domova i vrhova. To je jedini uvjet. Svatko odlučuje sam koliko vremena može i želi posvetiti da bi osvojio jednu od nagrada", zaključio je Majnarić. 

Priznanja nagrade nazvane "Peteh" kretat će se u rasponu od brončane do dijamantne plakete za one najuspješnije. Poslušajte prilog:

Delnička planinarska obilaznica, pripremio Nenad Lučić

Komentari