Premijera nadahnute adaptacije "Regoča" osvojila srca male i velike publike

Premijera nadahnute adaptacije "Regoča" osvojila srca male i velike publike

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Premijera "Regoča", prema pripovijetki Ivane Brlić Mažuranić iz knjige "Priče iz davnina", uz neizmjerno je zadovoljstvo male i velike publike odigrana večeras u HKD-u na Sušaku. Prekrasnu priču uprizorila je Hrvatska drama HNK Zajca u suradnji s riječkom Akademijom primijenjenih umjetnosti.

U nadahnutoj režiji i adaptaciji Olje Lozice, izvedba osvaja idejom, slikovnosti, pokretom, glazbom, vizualnom čarolijom. Toliko čista, jasna, bez ijednoga suvišnog detalja, bajkovita u svakome svom segmentu, a toliko dirljiva, emocionalno iščitana s porukom da svijet koji nas okružuje možemo učiniti boljim, ljepšim, veselijim, šarenijim, bajkovitim. Jer zajedništvo različitih može biti stvarnost, a ne samo mašta.

Edi Ćelić u ulozi diva Regoča imao je vrlo zahtjevan zadatak igrati cijelu predstavu na visokim štulama, i to je zaista sjajno izveo. Uz njega je Jelena Lopatić kao vila Kosjenka, vrckava, prštavog veselja i dječje zaigranosti, osvojila srca publike, a onda i sjajni studenti glume riječke Akademije kao čobani i čobanice - uigrani, skladnih pokreta i vješte mimike lica.

I samo oni komuniciraju razumljivim jezikom, uz starješine sela i šukunbaku i šukundjeda, koje su utjelovili Biljana Torić i Denis Brižić. Regoč ima svoj kameno-šumski zvukovni jezik, a Kosjenka i vile svoj vilinski jezik. I zato sadržaj priče ostvaruju tjelesni pokreti, izrazi lica, geste, opipljive emocije izvođača na sceni, a publika sve posve jasno razumije kroz tu sjajnu koreografsku izvedbu.

Možda bismo mi, koji previše koristimo riječi, trebali razumjeti koliko čarolije stvaraju istinsko prijateljstvo i čista ljubav bez zadrške. Možda bismo tako zaista mogli stvoriti bolji svijet za sve nas…

Komentari