[PREMIJERA] "Opasne veze": kad nas ljubav 'razbije' kako nismo očekivali

[PREMIJERA] "Opasne veze": kad nas ljubav 'razbije' kako nismo očekivali

Opasne veze: Tanja Smoje i Jasmin Mekić (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Hrvatska drama HNK Zajca donosi premijeru "Opasnih veza" nastalu prema motivima francuskoga književnog klasika iz 18. stoljeća, koje je pak nadahnulo nekoliko poznatih filmskih verzija. Riječku kazališnu adaptaciju potpisuju redateljica Olja Lozica i dramaturginja Nataša Antulov.

Iako je Pierre Choderlos de Laclos svoj epistolarni roman napisao još u 18. stoljeću, vrijeme mu nije oduzelo na aktualnosti. Priča o dekadenciji francuske aristokracije, ispričana kroz 175 pisama 12 različitih likova, o zavođenju, manipulaciji, spletkama, požudi, ljubavi, okrutnosti, zlobi i neslućenim posljedicama koje sve to donosi, i danas je jednako životna - vjerojatno zato jer je ljudska priroda ostala ista.

Dokazuju to i brojne ekranizacije i dramatizacije toga djela, od kojih je svakako najpoznatija filmska verzija redatelja Stephena Frearsa iz 1988. godine s Glenn Close, Johnom Malkovichem, Michelle Pfeiffer, Umom Thurman i  Keanuom Reevesom, nagrađena brojnim nagradama, među kojima su i tri Oscara (za adaptaciju scenarija, kostime i scenografiju). Nešto je manje poznata verzija Miloša Formana pod imenom "Valmont", snimljena godinu kasnije, s Anette Benning i Colinom Firthom, a prije svih "Opasne veze" ekranizirao je francuski redatelj Roger Vadim, još 1959. godine, sa Jeanne Moreau i Gérardom Philipom u glavnim ulogama.

Uloge markize de Merteuil i vikonta de Valmonta jedne su od najpoželjnijih u glumačkim karijerama, bilo onim filmskim ili kazališnim, i privukle su imena poput Alana Rickmana, Dominica Westa, Huga Weavinga, Lindsay Duncan... Riječ je o jednom od najokrutnijih i najopakijih književnih parova, rekli bismo odmah nakon Macbethovih. No u riječkoj verziji, smještenoj u današnje vrijeme, naglasak nije na osveti koju smišljaju bivši ljubavnici kako bi razbili dokolicu, već Tanja Smoje i Jasmin Mekić igraju bračni par u otvorenome braku koje pogoni žudnja za životom - koja naposljetku donosi raskol.

"Što se događa kada se čovjek krene raspadati? Kad čovjek nema odgovore? Kad ga udari ljubav na potpuno neočekivani način? Ima li ili nema hrabrosti to prekinuti i ići dalje? To je nešto s čime se danas svatko od nas sreće u životu, u vezi, u braku", tumači Mekić i dodaje kako su u ovoj predstavi dotaknuli suštinu ljudskih veza i opasnosti koju one sobom donose.

"Opasnost je u nama samima, u svakom protagonistu ove predstave, jer svatko od nas je dao svoj cijeli emotivni sustav - i opasnost leži upravo u tom ogoljavanju, u sukobu s drugim koji želi nešto drugo. U predstavi je čitav niz odnosa: i bračnih, i prijateljskih, i istospolnih", kaže Tanja Smoje.

Oboje se slažu kako je posrijedi "krvavi" umjetnički rad na improvizacijama i susretanju s vlastitim dubinama, što nije nimalo jednostavno. "Scene su se rodile iz improvizacija, nismo imali tekstualni predložak, i te su improvizacije na čudni način postale odjek pravih 'Opasnih veza'. Redateljica je zatim birala onaj materijal za koji joj se činilo da ima smisla. Te su se scene snimale i zatim transkribirale, i zapravo je teže učiti kasnije napamet vlastite riječi nego postojeći literarni predložak", tumači Smoje.

Kažu kako im je Exportdrvo predivni prostor za ovu predstavu jer je scena postavljena tako da omogućava intimniji kontakt glumaca i publike koja može vidjeti svaku, pa i najmanju glumačku gestu i mimiku. Predstave su za sada ograničene na pedesetak gledatelja, a nakon dvije premijere u petak 11. i subotu 12. svibnja, slijedi još nekoliko izvedbi do kraja lipnja.

"Opasne veze" trebale su premijerno biti izvedene još sredinom veljače, no zbog pandemije je bilo odgoda tako da se priprema predstave odužila, a glumački rad u tim pauzama nesvjesno prerađivao i "dinstao", čega su glumci postali svjesni kad su ponovno krenuli s probama i susreli se s vlasitim improvizacijama. "Predstava je toliko povezana s nama i našim emocijama da smo na kraju svake izvedbe potpuno iscrpljeni", kažu Tanja i Jasmin u ime cijele glumačke ekipe, u kojoj su još i Aleksandra Stojaković Olenjuk, Edi Čelić, Romina Tonković, Nikola Nedić, Mario Jovev, Jelena Lopatić i Biljana Lovre.

Poslušajte razgovor s Tanjom Smoje i Jasminom Mekićem:

Opasne veze: Tanja Smoje i Jasmin Mekić, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari