Premijera opere "Cavalleria rusticana": snažne slike i izvrsni solisti

Premijera opere "Cavalleria rusticana": snažne slike i izvrsni solisti

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Opera "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića premijerno je izvedena u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Opera je izvedena uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera, zahvaljujući kreativnim rješenjima.

"Cavalleria rusticana" je bila i ostala najpopularnija Mascagnijeva opera. Do njegove smrti 1945. godine, samo u Italiji je izvedena 14.000 puta. U Rijeci je izvedena u specfifičnom ruhu, u režiji Dražena Siriščevića kojem su  epidemiološke mjere nametnule veliki izazov. 

Umjesto ubičajene slike solista i zbora, sinoć su na pozornici bili orkestar i solisti te bijeli križ na kojem se događa dramska radnja. Naposljetku, radnja opere događa se na uskrsno jutro na Siliciji.

Na početku, kad Kristina Kolar polaže cvijeće i svijeće za svoju ubijenu ljubav, gledatelji neupućeni u libreto mogli bi zaključiti da je riječ o još jednoj tipičnoj opernoj radnji. No, "Cavalleria rusticana" je prva veristička opera. Verizam se u glazbi očitovao u težnji za naglašeno realističkim prikazivanjem ljudskih sudbina, njihovih elementarnih strasti, mračnih nagona i žestokih sukoba.

Robert Kolar, Ivanica Vunić, Domagoj Dorotić i Emilia Rukavina bili su izvrstan odabir za uloge koje su odigrali. Dobrom dramskom izvedbom pjevači su prikazali više slojeva svake uloge, čime je postignut realistični prikaz, za razliku od plošne karakterizacije likova specifične za razdoblja prije realizma. 

Apsolutna nositeljica opere bila je Kristina Kolar koja je i scenski i glasovno prikazala sve nijanse nesretne ljubavi te egzistenciju napuštene žene.

Snažni pečat daje zbor koji se pojavljuje na početku i na kraju izvedbe. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, ozvučeni zbor pjevao je u posebnoj prostoriji, povezan s dirigentom videolinkom.

Minimalnim kretanjem po pozornici solisti, zbor i glumci ostvarili su snažne, monumentalne slike. Izvedba ženskog zbora bila je izuzetna, dok se muški zbor mjestimice "raspadao".

Uz glazbenike, opera svoju dojmljivost duguje vrlo zanimljivoj scenografiji, kostimografiji i rasvjeti. Do te mjere da su maske koje zbor nosi na sceni toliko dobro integrirane da bi se u nekim drugim vremenima mogle smatrati snažnim dramatsko-scenskim dodatkom.

Zbog predivne glazbe i kratkog trajanja, uz više nego zadovoljavajujuću izvedbu u HNK Zajcu, "Cavalleria rusticana" je pravi izbor za sve ljubitelje opere i one koji će to tek postati. 

Poslušajte djelić atmosfere te neke od dojmova publike:

Osvrt je pripremila Ana Marija Ilić

Dojmovi publike, pripremila Ana Marija Ilić

Komentari