Premijera "Orgije" - predstave o prekoračivanju granica

Premijera "Orgije" - predstave o prekoračivanju granica

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Riječka premijera koprodukcijske predstave "Orgija" Gledališča Glej i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca zakazana je za ponedjeljak 20. studenoga 2017. u 19:30 na adresi Delta 5. Premijera i zasad jedina najavljena repriza rasprodane su, a predstava se ne preporučuje mlađima od 20 godina.

Orgija je prva premijera Zajc lab programa Hrvatske drame. Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić kaže da je program zamišljen kao inkubator novih ideja te mjesto susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea. Među temeljnim ciljevima programa su istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika kao preduvjeta iznalaženja novih formi, objašnjava Kovačić.

Orgija, treći dio trilogije autora i izvođača Katarine Stegnar, Jure Novaka i Urške Brodar, premijerno je izvedena u Ljubljani 4. studenoga. Autorski tim poručuje: "Jedino pravilo Orgije je požuda. Jedina prepreka vlastita mašta."

To je predstava o prekoračivanju granica - u odnosima i obitelji, u javnosti i politici, o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Orgija je također i društveni eksperiment. Rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća. Na Orgiji ćemo vas osloboditi i zavesti, ugostiti i konzumirati, kažu slovenski autori. 

Trilogija Jure Novak: Zato sam sretan / Katarina na narudžbu / Orgija nastaje od 2011. godine. Autori njome razbijaju klasičnu kazališnu hijerahiju podjele autorstva. U prvom dijelu kao izvođač nastupa samo redatelj Jure Novak, u drugom se Novaku pridružuje i glumica Katarina Stegnar, a ovoga puta na sceni će biti svo troje, redatelj, dramaturg i glumica.

Formalno se predstave bave poigravanjem s granicama fikcije i stvarnosti te preispitivanjem pozicije gledatelja i izvođača. Sadržajno se, pak, prvi dio trilogije bavio depresijom, drugi agresijom, a treći, Orgija, hvata se u koštac s transgresijom. Autorski tim čine i Toni Soprano zadužen za scenografiju i svjetlo, Dajana Ljubičić za kostime i Uroš Buh za glazbu.

Komentari