Premijera: Prava komedija Talijanske drame je "La Commedia"

Premijera: Prava komedija Talijanske drame je "La Commedia" Premijera: Prava komedija Talijanske drame je "La Commedia"
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc
Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

S rada na predstavi (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Omnibus "La Commedia" Talijanske drame, u suradnji s Hrvatskom dramom HNK Ivana pl. Zajca, premijerno će biti izveden u petak 25. listopada u 19:30 sati. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Redateljice i redatelji su Annie Jin Wang i Jen Pitt, Giulio Settimo, Giuseppe Nicodemo, Marco Di Stefano, Nenad Pavlović, Giorgio Amodeo i Denis Brižić.

Nakon "Prave komedije" na hrvatskom jeziku koja je nastala kao rezultat novinske polemike ansambla Hrvatske drame i kritičarke Novog lista Kim Cuculić koja je ustvrdila da na programu nedostaje pravih komedija, prema istom konceptu Renate Carole Gatica i Marina Blaževića nastala je nova predstava na talijanskom jeziku.

"Polemika u temeljima nastanka ove predstave, koja je zapalila kreativnu vatru, zapravo ima vrlo malo veze s Talijanskom dramom. Od početaka do danas, komedija u Talijanskoj drami bilo je mnogo, brojnije su od bilo kojeg drugog žanra", tumači ravnatelj Talijanske drame i jedan od redatelja Giulio Settimo. 

U predstavi glume članovi Talijanske i Hrvatske drame: Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Lucio Slama, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Elena Brumini, Anastazija Balaž, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev.

Dodaje da ih je koncept omnibusa oduševio, a kako u htjeli ponuditi potpuno različitu predstavu, tako je i izbor redatelja drugačiji, razlikuju se naslovi i niti koje se provlače kroz predstave. Iako su izabrani različiti redatelji, Talijanska i Hrvatska drama ponovno surađuju, a glumački ansambli se miješaju.  

Predložio je da naslov bude "La Commedia", s velikim C jer su željeli nešto jednostavno, što konkretno govori o tome što radimo, objašnjenje koncepta komedije koji smo istraživali.

Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Autori glazbe i teksta pjesama su "Žlice i gitara", odnosno Mario Jovev i Nikola Nedić. U predstavi sudjeluju i glazbenici: Petra Zoretić na saksofonu, Osman Eyublu na violini i klavijaturama te Rajko Ergić na bubnjevima.

Komentari