Premijera predstave "Sjećanja gradova / Memoria civitatis"

Premijera predstave "Sjećanja gradova / Memoria civitatis"

Foto: HKD Sušak

Premijera predstave "Sjećanja gradova / Memoria civitatis," nastale u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Studia K iz Budimpešte, u režiji Edvina Liverića, odigrat će se u srijedu, 21.listopada i u četvrtak, 22. listopada u riječkom Exportdrvu, kao dio programa Rijeke 2020 - EPK.

Predstava "Sjećanja gradova" bazirana na turbulentnoj riječkoj povijesti i to najvećim dijelom na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas. Predstava "Sjećanja gradova" prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

"Sjećanja gradova" izvode se na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluju i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu. U 2019. godini predstava Sjećanja gradova proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija 2019. u toj zemlji.

Autori: Kata Gyarmati i Edvin Liverić
Redatelj: Edvin Liverić
Dramaturginja: Kata Gyarmati
Kostimografkinja: Viktória Boros
Kompozitor: Josip Maršić
Izbor glazbe: Edvin Liverić
Oblikovateljica svjetla: Berta Ninett
Igraju: Katalin Homonnai, Júlia Nyakó, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gábor Nagypál,
György Sipos i Dániel Lovas

Predstava je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim Institutom u Zagrebu. Poslušajte razgovor koji je s Edvinom Liverićem vodila Gloria Fabijanić Jelović:

Edvin Liverić o predstavi "Sjećanja gradova", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari