Premijera: slojevita i neobična "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina"

Premijera: slojevita i neobična "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina" Premijera: slojevita i neobična "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina"
Foto: HNK Zajc Foto: HNK Zajc

Izvrsna Valentina Banci u naslovnoj ulozi (Foto: HNK Zajc)

Točno na 70. godišnjicu postojanja i rada ansambla Talijanske drame u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, sinoć je premijerno odigrana Goldonijeva "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina" s izvrsnom Valentinom Banci u naslovnoj ulozi.

Bila je to nova i drugačija "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina", slojevita, s puno neobičnih uprizorenja, iznenađujućih prevrata i neočekivanih scena. Manje humoristična, više karakterno i psihološki obojana, s ansamblom koji je dao puno sebe u realističnom viđenju ljudske sujete, škrtosti, rasipnosti, ljubavi, zavisti, razočarenja… 

Ponešto prevelika scena, u pojedinim prizorima pretamna, ali zanimljivo ispunjena tonskim i svjetlosnim zapisima kiše, grmljavine i nevremena koje bjesni i u protagonistima i njihovim scenskim likovima.

Magičan završetak - scena posve ispunjena pjenom u kojoj na kraju nestaje Mirandolina, a koji je jedan gledatelj opisao kao vjenčanicu tuge i iznevjerenih očekivanja u kojoj se utapa glavna junakinja.

Jer, život je satkan od veselih i tužnih trenutaka, od ushita sreće i dubokog ponora razočaranja, život je tragikomedija koju je Goldoni tako sjajno ispisao, a stari znanac riječke publike Paolo Magelli čisto i znalački scenski uprizorio. Kao poklon za 70 godina riječke Talijanske drame.

Poslušajte reakcije publike:

Izvrsno, odlično..., pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari