Premijera Talijanske drame "Miscellanea": četiri knjige Nelide Milani

Premijera Talijanske drame "Miscellanea": četiri knjige Nelide Milani Premijera Talijanske drame "Miscellanea": četiri knjige Nelide Milani
Elvia Nacinovich je Majka (Foto: HNK Zac) Elvia Nacinovich je Majka (Foto: HNK Zac)
Godina i Plešić u jednoj od scena (Foto: HNK Zajc) Godina i Plešić u jednoj od scena (Foto: HNK Zajc)

Bruck i Nacinovich u prizoru predstave (Foto: HNK Zajc)

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca "Miscellanea" pretpremijerno je na programu u četvrtak, 19. travnja, u 19 sati, u velikoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci. Premijera će biti održana u porečkom Kazalištu 21. travnja, u 20 sati.

Polovicom devedesetih Alessandro Damiani je o ovim pričama napisao da one: "Savršeno zrcale živu zbilju Istre u svakom njezinom aspektu i značajkama, prikazujući istinske situacije i prave osobe. Još jedna od vrednota ove naracije jest povrat izgubljenog vremena, dimenzije, atmosfere u njihovoj cjelovitosti."

"Miscelanea" je utemeljena na četiri priče iz knjige "Crinale estremo" Nelide Milani: "Susret", "Majka", "Jedinstvo i trojstvo", "Vinicio". 

Onome tko je još ne poznaje, priče otkrivaju jedinstvenu poetičnost pera autorice, koju je redatelj Mario Brandolin, uz suradnju Sandra Damianija, ostavio gotovo netaknutim u adaptaciji: "Kako bi prenio ljepotu, zvuk i stil jezika kojim se Nelida Milani izražava", izjavio je za list "La Voce del Popolo".

Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich izvodi "Majku", monolog kojemu je dala snažan i upečatljiv doprinos i s dramaturškog aspekta, stoji u najavi predstave.

Ostale tri su mikro-priče, na kojima redatelj radi s interpretom koji se na sceni nalazi samo u društvu autoričinih riječi i svijeta. Predstava nije tek puki hommage Nelidi Milani, nego poziv na čitanje njezinih djela.

Pored Elvie Nacinovich, na sceni će se predstaviti Bruno Nacinovich, Ivna Bruck, Francesco Godina, Toni Plešić, Lucio Slama i dvije mlade glumice: Serena Ferraiuolo iz Napulja, nova članica ansambla Talijanske drame te Irena Tereza Prpić iz Rovinja. 

Scenu je osmislila Aleksandra Ana Buković, plakat je djelo Ivne Bruck, kostimi su kreacija Osanne Šašinke, a rasvjeta Željka Dešića.

Nakon riječke pretpremijere i porečke premijere predstava će igrati u Izoli 24. travnja i u Bujama 27. travnja. Sljedeće sezone očekuje se obnova predstave koja će gostovati po Istri i otocima Cresu i Lošinju.

Komentari