Premijera u HNK Zajcu: "Nikola Šubić Zrinjski" u distopijskom svijetu!

Premijera u HNK Zajcu: "Nikola Šubić Zrinjski" u distopijskom svijetu! Premijera u HNK Zajcu: "Nikola Šubić Zrinjski" u distopijskom svijetu!
S jedne od proba: Zrinjski i Eva su Robert i Kristina Kolar (Foto: HNK Zajc) S jedne od proba: Zrinjski i Eva su Robert i Kristina Kolar (Foto: HNK Zajc)
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka
Autorska ekipa pred novinarima (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka) Autorska ekipa pred novinarima (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Novo čitanje Zrinjskog (Foto: HNK Zajc)

Premijera opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca bit će uprizorena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca premijerno večeras u 19 sati, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u posve novom umjetničkom čitanju redateljice Dore Ruždjak Podolski.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević tvrdi da je Dora Ruždjak Podolski, jedina redateljica u Hrvatskoj koja sustavno postavlja opere, pokazala hrabrost ulazeći u ovaj projekt. On je kontroverzan čim ga postavlja ovo kazalište jer je jasno da ćemo ga izvesti na netradicionalan način, kazao je.

Ruždjak Podolski rekla je da je pristala režirati tu operu u Rijeci uz uvjet da je postavi po svom viđenju, odnosno gledanju iz drugog kuta od uobičajenog. "Moramo reinterpretirati svoju baštinu, kao što to činimo sa svjetskom. Uvijek kad su u pitanju naša djela postoji veća mjera opreza, kao da se mora voditi određenim uzusima kako se određeno djelo postavlja", rekla je, zaključujući da se umjetnost ne smije voditi uzusima kako nešto treba ili ne treba raditi.

O svojem konceptu opere otkrila je da se događa u distopijskom svijetu, u kojem Zrinjski brani zadnji komad zemlje koji je još čist i organski, i koji može dati plod. Metaforički, riječ je o uspostavi moralne vertikale u čovjeku i očuvanja ostatka humanosti u današnjem svijetu, rekla je.

U ulozi Zrinjskog u premijernoj postavi nastupit će Robert Kolar, a u ulozi njegove žene Eve Kristina Kolar, supružnici i u životu izvan scene. U ostalim ulogama su Anamarija Knego, Aljaž Farasin, novi operni prvak riječke Opere, te drugi članovi riječkog ansambla i gosti. Dirigent je Ville MatvejeffKostimograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Elvis Butković.

Poslušajte kako o ulogama govore vrhunski riječki solisti, scensko-bračni par Kolar:

Zrinjski su Kolari, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari