Premijerna svirka Valtera i Perspektive, Parafa i promocija box-seta

Premijerna svirka Valtera i Perspektive, Parafa i promocija box-seta Premijerna svirka Valtera i Perspektive, Parafa i promocija box-seta
Foto: Marino Paštar Foto: Marino Paštar
Foto: Dražen Kalenić Foto: Dražen Kalenić

Foto: Goran Nemarnik Gus

Postoje mitske, fantomske pjesme, najčešće nikada formalno objavljene, poznate s koncerata izvođača koji su davno postojali. 'Goli otok' grupe Paraf sigurno je najmitskiji "fantom" cjelokupnoga regionalnog punk i novovalnog perioda.

Uz 'Narodnu pjesmu' apsolutni favorit na gotovo svim nastupima prve postave Parafa, ova je skladba redovito izazivala delirij među raspamećenom publikom u kratkom vremenu svoga koncertnoga postojanja. Na žalost, zbog politički nepodobnog teksta, skladba nije mogla ići na njihov album prvijenac 'A dan je tako lijepo počeo', niti je zato ikada studijski snimljena. Kako je nakon toga albuma Paraf promijenio postavu i krenuo u drukčiju fazu djelovanja, 'Goli otok' više se nije izvodio ni uživo.

Poslije Drugoga svjetskog rata za vrijeme socijalističke Jugoslavije, od 1949. do 1988., na Golom otoku organiziran je strogi zatvor, gdje su na početku isključivo bili zatvarani politički zatvorenici, no poslije i klasični kriminalci te maloljetni delikventi. Goli otok je postao zapravo simbol ne samo jugoslavenskoga, nego bilo kojeg totalitarnog režima. Danas se o tome sve zna, tema je detabuizirana, ali 1978. godine, kada je skladba nastala, o Golom otoku moglo se pričati samo privatno. Utoliko je već i uzimanje takve teme i njeno javno izvođenje na koncertima za tadašnje rock poklonike bila prava senzacija i eksplozija bunta. Premda je tekstualni iskaz naivno teenagerski, skladba je punkorvni razarač, a kao diranje u zabranjeno izazivala je euforije u publici te ostala zapamćena kao jedna od ikona exYu punka sve do današnjih dana.

Jedina snimka originalne pjesme napravljena je Puli 1979. i konačno zabilježena i objavljena na netom realiziranome box-setu Parafa 'Sabrana djela 1976.-1987.'.

Gotovo 40 godina nakon napuštanja Parafa, Valter Kocijančić vraća se ostavštini benda upravo realizacijom studijske verzije 'Golog otoka'. Uz pomoć pratećeg benda Perspektiva (Alen Tibljaš - bubnjevi, Robert Jovanović – bas, Vlado Simcich Vava - gitara) majstorski je adaptirao nikad zaboravljenu pjesmu. Nova verzija toliko je furiozna i poletna kao da je snimljena prije četiri desetljeća, a ne sada. Glas Valtera Kocijančića zvuči kao na nastupnom singlu i albumu Parafa, bend se nije štedio u interpretaciji, a sve zaokružuje produkcijski touch Mateja Zeca koji je zvukovno prilagodio snimku razini standarda današnjih punk i rock bendova svjetske provenijencije.

Prva promocija jedinstvenog boxa 'Sabrana djela 1976 . - 1987.' bit će u Rijeci 7. ožujka 2019. u 19 sati, u legendarnom klubu Palach. U sklopu promocije održat će se tribina na temu velike glazbene ostavštine i cjelokupnog rada Parafa koju će moderirati Bojan Mušćet, a jedan od potvrđenih sugovornika je i Velid Đekić.

Uz govorni dio, održat će se i koncert Valtera i Perspektive koji će izvesti nekoliko pjesama s prvog albuma, a također će nastupiti i gotovo cjelokupna druga postava Parafa, uključujući i pjevačicu Vim Colu. Na njihovoj set listi će biti nekoliko odabranih pjesama iz drugog dijela stvaralaštva Parafa. Svoj su dolazak već potvrdili mnogobrojni uzvanici iz 'new wave generacije' pa će ova promocija biti vrijedno, nezaboravno i dirljivo okupljanje ne samo glazbenika, nego i medijskih kolega, prijatelja, svih onih koji su u to vrijeme na određeni način dali svoj doprinos važnoj glazbenoj dionici povijesti. Zadnje takvo masovno generacijsko okupljanje bilo je u riječkom Kontu prije 11 godina, uz izlazak antologije riječkog novog vala.

Obrada 'Golog otoka', nakon covera Turista skladbe 'Javna kupatila', još je jedan prilog revitalizaciji ostavštine Parafa diskografski objedinjene u četverostrukom box-setu 'Sabrana djela 1976.-1987.'

Riječ je o jednom od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom da su Parafi jedini od relevantnih glazbenih formacija iz razdoblja punka i novog vala koji dosad na CD formatu nemaju zabilježen barem dio svoga stvaralaštva. Box-set grupe Paraf konačno na CD-ima donosi sve originalne snimke i uključuje i dosad neobjavljeni četvrti album Paraf Live sa snimkama uživo realiziranima 1985. i 1986. godine. Dio box-seta je i booklet na 72 stranice koji uključuje mnogobrojne poznate i dosad neobjavljene fotografije benda, kao i kronologiju, bilješke Ivana Moleka i Velida Đekića te intervju koji je Bojan Mušćet vodio s originalnom postavom. 

CD box-set 'Sabrana djela 1976.-1987.' Parafa već je u prodaji.

U programu Radio Rijeke gostovali su Valter Kocijančić i Alen Tibljaš: 

 

Valter Kocijančić i Alen Tibljaš gosti Radio Rijeke, pripremila Gordana Brkić Žagar

Komentari