Preminula Mani Gotovac, prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta

Preminula Mani Gotovac, prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta

Foto: Pixsell

Preminula je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je jučer na svoj 80. rođendan. Njezina posljednja knjiga nosi simboličan naslov "Rastanci".

Tu je knjigu pisala dvije godine, a dovršila je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.

Mani Gotovac (1939.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu je kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila od (1961. – 1990.). Urednica je emisije "Jer meni treba odgovor" u Dramskom programu Hrvatskoga radija (1990.–1992.). Osnivačica je i urednica emisija "Scena" na Trećem programu, "Govorimo o kazalištu" na Prvom programu, te "Kako volim kazalište" na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Bila je glavna urednica časopisa "Prolog" (1987.–1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992.–1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998.–2002.) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (2003.–2007.).

Objavila knjige "Tako prolazi Glorija" i "Dubrovačke mišolovke", autobiografske romane "Fališ mi" (1–2), "Ma koji život, ma koji teatar" i "Snebivaš me". Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.

Odnos politike i kulture, strast u stvaranju i licemjerje – neke su od tema o kojima je govorila naša slavna i utjecajna dramaturginja, teatrologinja, spisateljica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac.

Komentari