Preminuo enolog Ivan Sokolić

Preminuo enolog Ivan Sokolić

Ivan Sokolić (Foto: Rino Gropuzzo)

Poznati enolog i publicist Ivan Sokolić preminuo je danas ujutro u 84. godini.

Kako je rodom iz Novom Vinodolskog, kraja u kojem se od liburnskih i rimskih vremena uzgajala loza i proizvodilo vino, tako je gotovo bilo logično da Ivan, nakon završenog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja krene studirati vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Paralelno je apsolvirao postdiplomski studij iz enologije i na Ekonomskom fakultetu studij iz vanjske trgovine. Kao mladi inženjer radio je na poslovima melioracije tla, bavio se analizom tla i vina, a onda je trideset i tri godine kao direktor proizvodnje u Istravinu rukovodio preradom grožđa u vino i druge proizvode od grožđa i vina.

Prije pedeset godina počeo se, uz rad, uspješno baviti vinogradarsko-vinarskom publicistikom pišući popularne članke o vinu u desetak listova i časopisa. Urednik je i autor većine tekstova velikog kompendija Zlatne knjige o vinu, Vinogradarsko-vinarskog leksikona te još niza knjiga o vinu koja su imala veći broj izdanja. Krajem  2008. pokrenuo je internetski portal pod nazivom Vinopedia.hr gdje je postavio malu riznicu znanja o vinu i vinogradarstvu koji se pojavljuju u komunikaciji obrazovanih osoba. U tijeku je prevođenje pojedinih područja na njemački, talijanski, engleski i francuski jezik.

Za doprinos vinogradarsko-vinarskoj kulturi Grad Novi Vinodolski dodijelio mu je 2004. nagradu za životno djelo, a Hrvatska turistička zajednica proglasila ga je 2005. djelatnikom godine za doprinos u edukaciji ugostiteljskih kadrova i građana.

Komentari