Preminuo flautist i pjevač Ray Thomas, utemeljitelj "The Moody Blues"

Preminuo flautist i pjevač Ray Thomas, utemeljitelj "The Moody Blues"

The Moody Blues, 1970. na Schiphol aerodromu, Ray Thomas je drugi s desna (Foto: Nationaal Archief, Den Haag / commons / wikimedia

Utemeljitelj proslavljene britanske rock-grupe "The Moody Blues", flautist i pjevač Ray Thomas preminuo je 4. siječnja u dobi od 76. godina, četiri mjeseca prije nego što će grupa službeno postati član Kuće slavnih rock and rolla (Rock 'n' Roll Hall of Fame) u Clevelandu.

U priopćenju diskografskih kuća Esoteric Recordings  i Cherry Red Records stoji da je Ray Thomas preminuo u svojem domu u Surreyu nedaleko od Londona. Ne navodi se uzrok smrti, no poznato je da je Thomas 2014. objavio da mu je u rujnu 2013. dijagnosticiran rak prostate.

Karijeru je počeo svirkama u blues grupama u Birminghamu gdje je 1964. godine s Michaelom Pinderom i Dennyjem Laineom osnovao grupu "The Moody Blues". S bandom je nastupao od njegova osnivanja 1964. do 2002. kada se povukao zbog narušena zdravlja. 

Iako se u početku uglavnom oslanjala na blues, grupa je vrlo brzo postala utemeljitelj progresivnog roka, a zauvijek će ostati zapamćena po hitu koji je obilježio šezdesete godine "Noći u bijelom satenu" (Nights in White Satin) u kojemu je Thomas na flauti izveo antologijski solo.

Komentari