Preniski podvožnjak za autobuse na prometnici prema Petehovcu

Preniski podvožnjak za autobuse na prometnici prema Petehovcu Preniski podvožnjak za autobuse na prometnici prema Petehovcu
Cesta prema Petehovcu (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Cesta prema Petehovcu (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Željezničko-cestovni podvožnjak na prometnici prema Petehovcu (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Planinski centar i skijalište na Petehovcu imaju važno mjesto u turističkoj ponudi Delnica, no kako željezničko - cestovni podvožnjak na pristupnoj prometnici prema tom izletištu nije dovoljno visok njome gosti ne mogu dolaziti autobusima. Izostanak većih grupa gostiju utječe na posjećenost Petehovca, pa gradska uprava Delnica nastoji pronaći rješenje problema.

Struka procjenjuje kako bi za autobuse preniski podvožnjak na prometnici prema Petehovcu bilo najbolje zaobići zanimljivim rješenjem, koje predviđa uređenje zaobilazne prometnice na trasi naftovoda blizu Delnica.

Ovo je jedna od mogućih alternativa koja bi trenutačno bila mnogo jeftinija, nego raditi novi podvožnjak ispod državne ceste i željezničke pruge. To je financijski dosta zahtjevna situacija, kaže Davor Vivoda iz Županijske uprave za ceste PGŽ.

Od Hrvoja Karačića iz JANAF-a, pak, saznajemo o čemu će svakako trebati voditi računa bude li dio ceste prema Petehovcu trasiran koridorom naftovoda. Ono bitno jest da mi možemo nesmetano pristupiti kada moramo nešto održavati ili da možemo raditi bez teškoća ako se ukaže potreba gradnje nekakvog novog cjevovoda. Udovolji li se tim uvjetima neće biti nikakvih problema, kaže Karačić.  

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević je svjestan da bez cestovnog pristupa za autobuse smještajni i drugi kapaciteti ponude Petehovca turistički donose mnogo manje od onog što bi mogli. Infrastrukturne uvjete treba stvoriti da se ti kapaciteti mogu valorizirati. Samim tim će se povećati promet i dohodak, a i naš prihod proračuna, dodaje Knežević. 

Optimizma ne manjka niti u Planinskom centru Petehovac, gdje su, iščekujući rješenje prometnog problema, dodatno proširili smještajnu ponudu. 

Komentari