Priča o olupini "Barona Gautscha" u Hrvatskom muzeju turizma

Priča o olupini "Barona Gautscha" u Hrvatskom muzeju turizma

Foto: Hrvatski muzej turizma

Predmeti i arhivska građa s jedne od najpoznatijih brodskih olupina - "Barona Gautscha" potopljenog 1914. bit će izloženi u vili Angiolini u Opatiji. Izložbu organiziraju Povijesni i pomorski muzej Istre te Hrvatski muzej turizma.

Izložba "Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri" otvara se u 18 sati u vili Angiolini. Parobrod je izgrađen 1908. godine, a služio je kao glavna veza na liniji Trst-Dubrovnik-Kotor. Tada je bio najsuvremeniji putnički brod austrougarske flote. Početkom rata počeo je evakuirati civile i prevoziti vojnike prema Italiji.

U jednoj takvoj plovidbi, u kolovozu 1914., naletio je na austrijsku podvodnu minu kod Rovinja i potonuo za sedam minuta. Tragediju je preživjelo 190 putnika. Precizan broj žrtava nikad nije utvrđen jer je brod mogao prevesti 300 putnika, ali se na njemu u trenutku potonuća nalazilo više ljudi nego što je bilo dozvoljeno.

Olupinu Barona Gautscha pronašao je talijanski ronilac Giacomo Stocca 1951. godine. Danas je to jedna od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Europi i pod zaštitom je Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba na kojoj će se moći razgledati predmeti s broda i ostala arhivska građa ostaje otvorena do 15. listopada ove godine.

Komentari