Prihvaćen stečajni plan, nastavljaju se pregovori o Dini

Prihvaćen stečajni plan, nastavljaju se pregovori o Dini

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Vjerovnici Diokija prihvatili su stečajni plan i ovlastili stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić Turkulin da nastavi pregovore s britanskim investitorom Devon Trading & Finance Ltd. o prodaji omišaljske Dine.

Dina Petrokemija je u stopostotnom vlasništvu Diokija, a stečajna upraviteljica ovlaštena je nastaviti pregovore s investitorom Devon Trading & Finance Ltd. koji zastupa svoga glavnog dioničara, kazahstansku tvrtku Kazakh Oil Trans World Group.

Devon prihvaća uvjete predstečajne nagodbe Dina Petrokemije i namirenje vjerovnika, rečeno je na današnjem ročištu, a sa Zagrebačkom bankom i HEP-om načelno je dogovorio otkup potraživanja koje imaju od Dine.

Devon namjerava steći dionice Dina Petrokemije sukladno financijskom i operativnom planu pripremljenom za predstečajnu nagodbu i otkupiti vlasnički udio od Diokija te povećati temeljni kapital uplatom 12 milijuna eura za pokretanje proizvodnje.

U okviru stečaja Diokija, danas su utvrđene tražbine vjerovnika. Sveukupno je priznato 1,52 od prijavljenih gotovo dvije milijarde kuna. Među najvećim Diokijevim vjerovnicima su Hypo Alpe Adria Bank, HEP, Zagrebačka banka, Ina, Prirodni plin, Intesa Sao Paolo, Raiffeisen Bank Austrija i drugi.

Stečaj Diokija otvoren je 27. studenoga prošle godine nakon neuspjeha predstečajne nagodbe.

Slučaj Diokija i Dine komentirao je u Rijeci zamjenik ministra financija Boris Lalovac, a s ročišta za Dioki izvještava Maja Antonić Škarica:

Komentari