Prihvaćeni gradski i županijski proračuni

Prihvaćeni gradski i županijski proračuni

Svi oporbeni riječki vijećnici bili su protiv predloženog proračuna (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Proračun Grada Rijeke za 2014. godinu, planiran je u iznosu od 819 milijuna i 800 tisuća kuna, a proračun Primorsko-goranske županije iznosi 330 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna podržalo je 18 vijećnika vladajuće koalicije, dok su svi oporbeni vijećnici glasovali protiv. Većina oporbenjaka proračun smatra nerealnim s obzirom na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj. 

Za riječku kulturu predviđeno je 7 milijuna i 800 tisuća kuna. Dio sredstava odnosi se na preuzete obveze iz ove godine, a pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar objasnio je da je riječ o novcu koji Grad nije isplatio na vrijeme za planirane programe i taj se novac ne troši ni na kakve nove programe. Među ostalim, iduće će se godine uobičajeno financirati projekti Muzeja grada Rijeke i MMSU-a HNK Zajca, HKD-a te Art-kina Croatia. Ulagat će se i u zaštitu i očuvanje kulturnih dobara te u knjižnu, nakladničku, scensku, glazbenu i filmsku djelatnost.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako će najveći prihodi proračuna biti oni porezni, a obrazlažući na što će sve  sredstva biti trošena iduće godine, spomenuo je, među ostalim, nastavak projekata Delte i Rujevice, novog autobusnog kolodvora na Žabici te Znanstveno-tehnološkog parka na Kantridi.

Rekonstruirat će se vrtići Zamet, Morčić i Đurđice, izgraditi i rekonstruirati prometnice, ulagat će se u POS-ove stanove na Drenovi i Martinkovcu te sufinancirati Marišćina. 

Županijska skupština Primorsko-goranske županije većinom glasova prihvatila je proračun za iduću godinu u iznosu od 330 milijuna kuna. Primorsko-goranska županija za nove kapitalne projekte i u 2014. očekuje podršku europskih fondova, no dobra vijest je da tekući prihodi premašuju tehničke rashode.

Sa sjednice Gradskog vijeća javlja Larissa Smokvina, a sa Županijske skupštine Neva Funčić:

Komentari