Prijić-Samaržija: Želim otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet

Prijić-Samaržija: Želim otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet Prijić-Samaržija: Želim otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet
Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka
Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet geslo je pod kojim nova rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija planira voditi riječku akademsku zajednicu u sljedeće četiri godine. Njezin prvi javni govor od preuzimanja dužnosti protekloga tjedna bila je tribina udruge Universitas.

Kao jednu od važnih točaka programa rada za četeverogodišnji mandat rektorica Snježana Prijić-Samaržija ističe suradnju sa zajednicom: studentima, djelatnicima Sveučilišta, ali i svima drugima. Prvi korak te suradnje svakako je i današnja tribina Udruge za razvoj visokog školstva Universitas, na kojoj je nova rektorica, uz pitanja, dobila i niz korisnih savjeta od članova riječke akademske zajednice.

Proteklih osam godina bila je prorektorica za studije i studente, pa nije čudno da su joj u središtu interesa upravo - studenti. Tako i treba biti jer, ističe, od otprilike 19 tisuća ljudi, koliko ih čini Sveučilište u Rijeci, studenata je oko 17 tisuća. Nastavit će jačati znanstvena istraživanja, cilj je da postanemo istraživačko sveučilište visoke razine. Uz to, suvremeno sveučilište, sveučilište treće generacije, mora biti usko povezano sa zajednicom u najširem smislu te imati dobro razvijenu međunarodnu suradnju.

Radit će se i na razvoju novih, atraktivnih studijskih programa, kao i na daljnjem podizanju kvalitete studija. Ono čime svakako možemo biti zadovoljni je visoka ocjena koju studenti daju programima na kojima studiraju - prosječno čak 3,89, istaknula je Prijić-Samaržija. Što se tiče školarina i stipendija, zalaže se za takozvani skandinavski model - što niže školarine i što veća financijska pomoć studentima.

Jedno od pitanja koje se nameće je - tko je sve u timu nove rektorice. Razgovori su još u tijeku, kaže Snježana Prijić-Samaržija i dodaje da ne želi govoriti o imenima jer ih tek treba potvrditi Senat na sjednici 23. svibnja. Planira imati četiri prorektora (za studije i studente, znanost, organizaciju i upravljanje infrastrukturom te financijsko poslovanje), devet pomoćnika i četiri savjetnika. Poslušajte:

Nova rektorica na Universitasovoj tribini, pripremio Boris Kanazir

Komentari