Primorsko-goranska županija uvijek želi i može više i bolje

Primorsko-goranska županija uvijek želi i može više i bolje Primorsko-goranska županija uvijek želi i može više i bolje
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić-Pruša / Radio Rijeka
Foto: PGŽ Foto: PGŽ
Foto: PGŽ Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Dan Primorsko-goranske županije obilježen je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u HKD-u na Sušaku. Unatoč krizi, naša se županija drži u hrvatskom vrhu prema nizu pokazatelja i uvijek želi još više i bolje.

U ograničenim financijskim okvirima Primorsko-goranska županija je uspjela ne samo održati, već i podići razinu usluga te osigurati nadstandarde u zdravstvu, školstvu i socijali, čulo se na svečanosti. Koliko god bismo opravdano željeli više i bolje, naša županija usprkos nepovoljnim okolnostima i višegodišnjoj ekonomskoj krizi drži čvrsto mjesto u vrhu hrvatskih županija prema BDP-u, konkurentnosti te neto fiskalnom položaju, rekao je župan Zlatko Komadina.

Sve se više promišlja o turističkom razvoju našega kraja temeljenog na jedinstvenom spoju zelenog i plavog, razvijenoj prometnoj infrastrukturi, multikulturalnosti, lječilišnom turizmu... Razvijaju se otočke zajednice, rekao je Komadina ističući projekt Unija kao samoodrživog otoka. Uskoro će proraditi i Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina, prva takva u Hrvatskoj, izgrađena s više od 70 posto europskog novca.

Župan Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić dodijelili su zaslužnima godišnje nagrade i priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je fra Serafin Sabol, dugogodišnji gvardijan trsatskog svetišta, za izniman doprinos religijskom, dugovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Svetišta Majke Božje Trsatske. Fra Seafin je dobio poseban pozdrav okupljenih.

Priznanja Primorsko-goranske županije dodijeljena su službama koje su pridonijele otklanjanju posljedica elementarne nepogode - ledoloma na području Gorskog kotara početkom 2014. godine. U ime radnika HEP-a nagradu je preuzeo direktor Elektroprimorja Rijeka Vitomir Komen

Godišnju nagradu za poseban doprinos popularizaciji i primjeni 3D tehnologija u kirurgiji dobio je dr. sc. Sven Maričić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Od 2008. godine dio je tima prve primjene 3D printa u kirurgiji u ovom dijelu Europe, odnosno realizaciji implantanata, namijenjenog rekonstrukciji dijela čela i nosa, nastaloj u suradnji Tehničkog i Medicinskog fakulteta. 

Županijsku nagradu dobila je i Udruga žena operiranih od raka dojke Nada iz Rijeke, koja je tijekom cijele prošle godine organizirala akcije za olakšavanje postoperativnog razdoblja ženama operiranima od raka dojke. Udruga već dvadesetak godina ogranizira mnoge humanitarne akcije od šireg društvenog značenja, a naviše surađuje s onkologijom KBC-a Rijeka.

S direktorom Elektroprimorja Vitomirom Komenom i zaposlenikom Nenadom Manceom razgovarao je Damir Pijaca, a s mladim riječkim znanstvenikom Svenom Maričićem te predsjednicom Udruge Nada Katherine Trinajstić razgovarala je Antonela Galić-Pruša. Poslušajte i izvještaj sa svečane sjednice Županijske skupštine:

Komentari