Pripremite se za Noć velikog čitanja: Filodrammatica, večeras, 20:00

Pripremite se za Noć velikog čitanja: Filodrammatica, večeras, 20:00

Foto: Ri Lit

"Noć velikog čitanja" održava se večeras u dvorani Filodrammatice u 20 sati. Događaj koji je od prvog izdanja pobudio veliko zanimanje riječke književne publike izvodi neformalna skupina Ri Lit,a prošla godina donijela je nekoliko novih samostalnih izdanja ri-litovaca.

"Ovo je šesto izdanje Noći velikog čitanja, kao i obično besplatno. Mi uvijek igramo na tu socijalnu kartu, besplatno je preduvjet da se osjećamo važnima... Šalim se, nadam se da publika ne dolazi samo zato i nadam se da smo stvorili neki vlastiti život. Možda to nije jako uspješno, ali nije ni potpuni promašaj", skromno će Vlado Simčić Vava, organizator i inicijator Ri Lita.

Ovogodišnje izdanje donosi tri nove autorice: to su Dunja Matić, Doris Pandžić i Gordana Brkić Žagar, a od stare postave svoja će djela čitati Enver Krivac, Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš i Davor Mandić - dakle osmero,umjesto dosadašnjih devetero autora. Novost je i to, dodaje Davor Mandić, što smo uspjeli probiti Vavinu granicu od 7,5 dozvoljenih minuta, pa će neki tekstovi biti malo duži. "Bar moj", priznaje Mandić i dodaje: "Budući da Vava brine više o publici nego o nama, osluškivat ćemo njihovo bilo, pa ako im bude predugo, vratit ćemo se na 7,5 minuta", obećaje.

Davor nosi i sjajne dojmove iz Splita, gdje je prošle godine Ri Lit gostovao dva puta u dvadeset dana. "Fenomenalna publika, sjajna domaćica, prekrasan klub, a neki su bili tako oduševljeni da su nas pozvali i da prespavamo. Split je inače dosta lokalnocentričan, kao i Rijeka uostalom, gdje je Noć čitanja događanje naroda. U Splitu sam bio na nekim događanjima gdje je došlo par ljudi - utoliko je ovo veći uspjeh", kaže Mandić.

Dunja Matić, novopečena ri-litovka, prema vlastitim je riječima vatreni fan i posvećeno prati događanja od samog početka. Do sada je pisala uglavnom filmske i književne kritike, a prozu držala u ladici - i upravo joj je objavljen roman prvijenac "Troslojne posteljine". "Riječ je o klasičnom romanu odrastanja, možda malo poetičnijeg stila", kaže Dunja i ponosno ističe stipendiju Grada Rijeke za to djelo iz kojeg ćemo čuti odlomak.

S organizatorom Vladom Simčićem Vavom i još nekolicinom autora razgovarao je Albert Petrović:

Ri Lit 2018, pripremio Albert Petrović

Komentari