Prirodoslovci predstavljaju postav: Špilja - u mraku krškog podzemlja

Prirodoslovci predstavljaju postav: Špilja - u mraku krškog podzemlja

Foto: Prirodoslovni muzej Rijeka

U Prirodoslovnom muzeju u Rijeci od srijede 18. prosinca u 19 sati publici će biti dostupan novi stalni muzejski postav: Špilja - u mraku krškog podzemlja. Postav je planiran kao dio cjelovitog geološkog postava muzeja.

Autorica postava je Nadia Dunato Pejnović, muzeografska rješenja potpisuje Borut Kružić, a arhitektonsko rješenje Boris Cimaš

U cjelovitom geološkom postavu Prirodoslovnog muzeja u Rijeci već su predstavljeni geološka prošlost Jadrana i geologija riječkog područja.

Zajedno s novim segmentom stalnog postava riječki prirodoslovci predstavljaju sintezu geoloških istraživanja i najnovijih znanja o kršu, njegovom postanku, posebnostima u našem kraju, zatim o promjenama razine mora tijekom pleistocena te nekadašnjim i današnjim podzemnim staništima.

Stručni suradnici pri izradi posatava bili su djelatnici muzeja: Marin Kirinčić, Marcelo Kovačić, Željka Modrić Surina, Boštjan Surina, Milvana Arko Pijevac, Borut Kružić, Anita Hodak, Lado Bartoniček te vanjski suradnici: biospeleolog Roman Ozimec, professor emeritus Čedomir Benac s Građevinskog fakulteta, geolog i speleolog Nina Trinajstić te Tatjana Bakran Petricioli

Postav Špilja - u mraku krškog podzemlja je i interpretacijska točka u okviru projekta KRASn'KRŠ Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku. Riječ je o međunarodnom projektu u kojem surađuju hrvatske i slovenske institucije, a koji je financiran u programu suradnje INTERREG V-A.

Komentari