Proizvodnja pjenušavih vina u PGŽ-u treća je po veličini u Hrvatskoj!

Proizvodnja pjenušavih vina u PGŽ-u treća je po veličini u Hrvatskoj! Proizvodnja pjenušavih vina u PGŽ-u treća je po veličini u Hrvatskoj!
Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka
Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Sve je to od (dobrog) pjenušavoga vina! Mogli bismo i tako zapjevati - naime, danas su u Kašetici primorsko-goranskoj promovirana pjenušava vina Primorsko-goranske županije. Događaj je stručnim predavanjem otvorio enolog Tomislav Pavlešić.

Organizator događaja je Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, a proizvođači su predstavili desetak pjenušavih vina. Pravi uvod u predstavljanje pjenušavih vina održao je enolog Tomislav Pavlešić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. 

"Kraj je godine i odlučili smo predstaviti nešto vrlo specifično za ovaj dio godine. Riječ je ujedno i o vrlo važnoj proizvodnji, koja je u velikom zamahu u Primorsko-goranskoj županiji. Predstavljamo proizvode pjenušavih vina koji se mogu naći u PGŽ-u. Reći ću vam sada i jednu eksluzivnu informaciju: prema službenim podacima Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, proizvodnja pjenušavih vina u Primorsko-goranskoj županiji je treća po veličini u cijeloj Hrvatskoj. To su sjajni rezultati", ističe enolog Pavlešić. 

No, kako prepoznati dobro pjenušavo vino? "Za početak, volio bih razjasniti jednu veliku zabludu. Većina ljudi govori o šampanjcima. Točno je da je šampanjac pjenušavo vino, ali kad kažete šampanjac, onda mislite na specifično pjenušavo vino koje dolazi iz Francuske, iz regije Champagne. To je zaštićeno još od početka 20. stoljeća. Sva ostala vina, pa čak i iz Francuske, koja nisu iz navedene regije, zovu se pjenušci ili pjenušava vina. Dobro pjenušavo vino prepoznat ćete po imenu proizvođača. On mora navesti je li vrhunsko ili nije. U PGŽ-u su skoro svi vrhunski", kaže Pavlešić.

Kada smo naučili kako pravilno naručivati pjenušavo vino, bilo je vrijeme i da ispitamo čime se bavi enolog te što je enologija. "Još jedna razlika - ljudi miješaju somelijera i enologa. Somelijeri su stručnjaci u poznavanju vinske kulture, ljudi koji znaju puno o vinu. Enolozi su pak stručnjaci koji se bave proizvodnjom vina, oni su tehnolozi koji prate kompletan proces - od kontrole, ulaska grožđa u vinograd, do boce koja izlazi van. Najkvalitetniji i jedini studij za enologe je Agronomski fakultet u Zgarebu", objašnjava nam Tomislav Pavlešić. Poslušajte prilog:

Pjenušci Primorsko-goranske županije, pripremila Matea Krmpotić

Komentari